Απόψεις εκπαιδευτικών για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής κατά την πιλοτική εισαγωγή του στο Δημοτικό - Στεργίου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν σημειωθεί αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τη σχολική εκπαίδευση. Η πιο πρόσφατη από αυτές πραγματοποιήθηκε το 2021, με την κατασκευή νέων προγραμμάτων σπουδών για τη σχολική εκπαίδευση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα -μεταξύ αυτών- και στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής για τον Δημοτικό Σχολείο. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών για το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο κατά την πιλοτική εφαρμογή του το σχολικό έτος 2021-2022. Στην έρευνα συμμετείχαν οκτώ εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν σχετικά και εφάρμοσαν το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Θεατρικής Αγωγής για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τις συμμετέχουσες, μέσω των οποίων εξετάστηκαν οι απόψεις και οι θέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τη γενική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών από το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Θεατρικής Αγωγής και τα νέα στοιχεία του. Ανέδειξαν, επίσης, ότι τα στοιχεία που καθορίζουν τη φυσιογνωμία του νέου προγράμματος σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, όπως ο μαθητοκεντρικός χαρακτήρας του, η δυνατότητα που δίνει στους/στις εκπαιδευτικούς να αυτενεργούν και να βοηθούν τους μαθητές/τις μαθήτριες να καλλιεργήσουν χρήσιμες δεξιότητες (π.χ. την ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα), γίνονται αντιληπτά από τους/τις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι θετικοί απέναντί τους. Ασφαλώς, επισημάνθηκαν δυσκολίες και εμπόδια που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με την υφιστάμενη κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως είναι η ανεπάρκεια του διδακτικού χρόνου και τα υλικοτεχνικά προβλήματα. Το τελικό συμπέρασμα που συνάγεται από την έρευνα είναι ότι το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Θεατρικής Αγωγής βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, αν και θα πρέπει να επιλυθούν τα υφιστάμενα ζητήματα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίησή του.
Αριθμός Εισαγωγής: 013657 cd
Keywords: Θέατρο -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέο πρόγραμμα σπουδών; Θεατρική αγωγή; Θέατρο στην εκπαίδευση; Καλλιτεχνική διδακτική έκφραση; Δεξιότητες του 21ου αι.; New curriculum; Drama education; Theater in education; Artistic teaching expression; 21st century skills