Ανθρώπινοι πόροι και καινοτόμος επιχειρηματικότητα - Βλάχου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ζούμε σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Σε ένα μέλλον που θεωρείται αβέβαιο,διότι, η οικονομική ύφεση που κυριαρχεί στη χώρα μας οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε δύσκολες και πολλές φορές επώδυνες αλλαγές, που σχετίζονται τόσο με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους όσο και με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Στην καθημερινότητα μας ακούμε για αναδιαρθρώσεις, ενισχύσεις, εξαγορές και φυσικά ακούμε για μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού στις εκάστοτε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στην παρούσα εργασία ,αρχικά, θα επιχειρηθεί μια ανάλυση που αφορά στον ορισμό της έννοιας της Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων, τα κύρια χαρακτηριστικά της, τη σημασία ,τα συστήματα και τις σημαντικότερες λειτουργίες της. Θα καθοριστούν, επίσης, οι έννοιες της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας , τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καινοτομίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τα κανάλια, τα μοντέλα και οι μηχανισμοί της καινοτομίας αλλά και τα είδη της επιχειρηματικότητας , τους δείκτες μέτρησης της επιχειρηματικότητας και τους παράγοντες της επιρροής της. Επιπρόσθετα , θα επιχειρηθεί η σύνδεση των ανθρώπινων πόρων με την καινοτομία , το προτεινόμενο πλαίσιο για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη σύνδεση του με τις καινοτομικές επιχειρήσεις καθώς και τον πολλαπλό ρόλο του Management στο χώρο των καινοτομικών δράσεων. Θα αναφερθούμε στη σημασία, στους στόχους και στη σύνδεση της Δ.Α.Π. η οποία σχετίζεται με καινοτομία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μια περιγραφική ανάλυση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη σε δείκτεςH/R και της καινοτομίας με έμφαση στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις κοινωνικές , πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις , στα βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα καθώς και στην κατάταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης σύμφωνα με την καινοτομία. Επίσης, πραγματοποιείται συσχέτιση και παλινδρόμηση μεταξύ δεικτών καινοτομίας και δεικτών ποιότητας ανθρωπίνων πόρων. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ανθρώπινοι πόροι είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της καινοτομίας και την μείωση του κόστους έρευνας και ανάπτυξης. Τέλος, θα παρατεθούν συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση και επεξεργασία των μοντέλων της διοίκησης των αλλαγών σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και από όλες τις αντιδράσεις και τις επιδράσεις τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και όλων των καινοτόμων προϊόντων ή των υπηρεσιών που παρουσιάζονται στις επιχειρήσεις.
Μ.Δ.Ε. 453
Keywords: Διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού; Επιχειρηματικότητα - Τεχνολογικές καινοτομίες - Ελλάδα; Οικονομικοί δείκτες; Human resources management; Economic indicators; Entrepreneurship - Technological innovations - Greece; Ανθρώπινοι πόροι; Διοίκηση ανθρώπινων πόρων; Καινοτομία; Μηχανισμοί και κανάλια της καινοτομίας; Επιχειρηματικότητα; Ανάπτυξη της καινοτομίας; Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας; Human resources; Human resources management; Innovation; Mechanisms and channels of innovation; Entrepreneurship; Development of innovation; Development of entrepreneurship