Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και προοπτικές για την Ελλάδα - Καραλέκας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και εστιάζει ειδικότερα στην Ελλάδα. Αρχικά, παρουσιάζει το πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης και τις πρωταρχικές αιτίες που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση. Αναλύει τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, με έμφαση στα μέτρα που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση από εισαγωγές, τις τιμές της ενέργειας και τις ενεργειακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί. Επικεντρώνεται στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτό το πλαίσιο. Τέλος, η εργασία προβαίνει σε ανάλυση των προοπτικών για την Ελλάδα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ενέργεια. Προτείνονται στρατηγικές και πολιτικές που μπορούν να υιοθετηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον για τη χώρα.
Μ.Δ.Ε. 395
Keywords: Energy policy; Environmental management; European Union countries-Greece; Ενεργειακή πολιτική; Περιβαλλοντική διαχείριση; Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ελλάδα; Ενεργειακή κρίση; Ευρώπη; Ελλάδα.; Εnergy crisis; Europe; Greece