Ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου και υλοποίησης μιας Κοινωνικής Επιχείρησης - Σαραντοπούλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μια μορφή επιχείρησης με δράσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης βασικών κοινωνικών προβλημάτων όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η φτώχεια. Απώτερος δε σκοπός τους είναι η δημιουργία κοινωνικής αξίας και όχι η συσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο χρησιμοποιούν ως μέσο για την επιτυχία του σκοπού τους. Η μορφή αυτή της επιχειρηματικότητας εμφανίζει αυξητικούς ρυθμούς, καθώς τα κοινωνικά προβλήματα έχουν παγκόσμια πλέον εμβέλεια όπως η οικονομική κρίση, η αυξανόμενη μετακίνηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων με την μορφή προσφύγων, και η επιδείνωση των κλιματολογικών αλλαγών. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, έχουν ηγεσία με όραμα, σκοπό, στόχους, αναπτύσσουν επιχειρηματικά σχέδια, στρατηγικές, απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό, αναζητούν πηγές χρηματοδότησης, προσδιορίζουν και εκτιμούν μελλοντικούς κινδύνους βιωσιμότητας και υπόκεινται σε συγκεκριμένο νομικό καθεστώς. Χρησιμοποιούν δε, νέες, καινοτόμες προσεγγίσεις θεώρησης και επίλυσης των προβλημάτων. Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να αναδείξει την πολύπλευρη διάσταση τους, την διττή τους ταυτότητα και λειτουργία (κοινωνική και η επιχειρηματική), βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί και το επιχειρηματικό σχέδιο της υπο ίδρυση κοινωνικής επιχείρησης με την ονομασία «Δράσεις εκτός». Πρόκειται για μια επιχείρηση με αθλητικό πρόσημο που αναπτύσσει τις δράσεις της σε υπαίθρια περιβάλλοντα. Η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για όσους θέλουν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον δυναμικά αναδυόμενο κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ειδικά στον αθλητικό τομέα που καταλαμβάνει μικρή έκταση ακόμη, αλλά με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και με σημαντική θέση ως τομέας βασικός για την βιώσιμη ανάπτυξη μίας χώρας.
Development of a business plan and implementation of a Social Enterprise
Keywords: Επιχειρησιακός προγραμματισμός; Κοινωνικη επιχειρηματικότητα; Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Business planning; Social enterpreneurship; Nonprofit organizations - Management; Επιχειρησιακό σχέδιο; Κοινωνική επιχείρηση; Κοινωνική καινοτομία; Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες; Business plan; Social Enterprise; Social Innovation; Outdoor Sports Activities