Η επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην επιχειρηματικότητα - Ζαλακώστα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί στις μέρες μας την πλέον διαδεδομένη μορφή εμπορίου με εκθετικά αυξανόμενο κύκλο εργασιών. Ειδικά στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας του πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο δραστηριότητας και εισροής εσόδων των επιχειρήσεων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η επίδραση και η συμβολή του ηλεκτρονικού εμπορίου στον επιχειρηματικό κόσμο. Σκοπός της είναι να δώσει απαντήσεις γύρω από το τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά του, καθώς επίσης και να διερευνήσει τις δυνατότητες που δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκαν το ηλεκτρονικό εμπόριο, η επίδραση της πανδημίας Covid-19Iστο ηλεκτρονικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, καθώς και η χάραξη στρατηγικής στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Για το σκοπό της ανάλυσης πραγματοποιήθηκε ποσοτική πρωτογενής έρευνα σε 80 επιχειρήσεις του νομού Κορινθίας, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για τις ανάγκες της έρευνας, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που στοχεύει στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού βιογραφικού το οποίο συμβάλλει στην συγκέντρωση και καταγραφή των δεδομένων. Η έρευνα διεξήχθη το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος 2022 και τα ερωτηματολόγια προωθήθηκαν μέσω της υπηρεσίας Google forms της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Google.Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμαISPSSI22.0.Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την επικρατούσα άποψη που τα τελευταία χρόνια υπερισχύει, δηλαδή ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει θετικές επιδράσεις στην αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων και σαφώς κατευθύνεται σε ένα συνεχιζόμενα σταθερό εξελικτικό στόχο.
The impact of e-commerce on entrepreneurship
Μ.Δ.Ε. 71
Keywords: Ηλεκτρονικό εμπόριο; Πανδημία Covid-19; Ηλεκτρονικό εμπόριο; Ηλεκτρονικό επιχειρείν; Πανδημία Covid-19; Επιχειρήσεις; Στρατηγική ηλεκτρονικού επιχειρείν; E-commerce; E-business; Covid-19 pandemic; Business; E-business strategy