Δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΙ.ΓΕ.Λ.Π.). Εφαρμογή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σύγκριση και ανάλυση των βασικών οικονομικών μεταβλητών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου για τα έτη 2001-2010 - Μαραγγού, Σταυρούλα Δ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά ασχολείται με την παρουσίαση του Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης (ΔΙ.ΓΕΛ.Π.), το οποίο αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με τον Κανονισμό 1217/2009 της Ε.Ε. Ο βασικός σκοπός του ΔΙ.ΓΕΛ.Π. είναι η συλλογή λογιστικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό των χρηματοοικονομικών επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την ετήσια διαπίστωση των εισοδημάτων σε επιλεγόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για την ανάλυση της οικονομικής λειτουργίας αυτών και για την εξαγωγή σχετικών οικονομικών αναλύσεων υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο. Ο βασικός κορμός της εργασίας αφορά στην ανάλυση θεμελιωδών οικονομικών μεταβλητών των αγροτικών (γεωργικών και κτηνοτροφικών) εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Π.Π.). Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν και θα συγκριθούν διαθέσιμα δεδομένα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Π. (Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Αρκαδίας, Π.Ε. Κορινθίας, Π.Ε. Λακωνίας, Π.Ε. Μεσσηνίας) για τη δεκαετία 2001-2010 που αφορούν στους βασικούς τεχνικο-οικονομικούς Προσανατολισμούς (Τ.Ο.Π.) της Π.Π., καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ελαιοκαλλιέργεια, καλλιέργεια μονίμων φυτειών, προβατοτροφία, αιγοτροφία και μικτή καλλιέργεια μονίμων φυτειών και εκτροφή χορτοφάγων ζώων, για τους οποίους η Π.Π. έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ελεγχόμενο δείγμα. Το τέλος της εργασίας μεταφράζεται σε εξαγωγή, ανάλυση συμπερασμάτων και παροχή προτάσεων βελτίωσης και ανάπτυξης της οικονομικής πορείας της εγχώριας αγροτικής πολιτικής, της ανάλυσης του βιοτικού επιπέδου των αγροτών της Π.Π. και του προσδιορισμού της παραγωγικής κατεύθυνσης του αγροτικού τομέα της.
Μ.Δ.Ε. 116
Keywords: Αγροτική οικονομία -- Περιφέρεια Πελοποννήσου; Αγροτική ανάπτυξη -- Περιφέρεια Πελοποννήσου; Δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης; Αγροτική οικονομία; Αγροτική ανάπτυξη; Οικονομικές μεταβλητές; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας; Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας; Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας; Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας; Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας