Ποιότητα και τρόπος ζωής, διατροφικές συνήθειες, συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, φυσική δραστηριότητα, ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό και κατάσταση υγείας των κατοίκων της Λακωνίας - Μπασουράκος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Εισαγωγή: Πολλά προβλήματα υγείας και μη-μεταδιδόμενες ασθένειες (π.χ.διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, παχυσαρκία, και ορισμένοι τύποι καρκίνου) προκύπτουν από ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ακατάλληλη ή κακής ποιότητας διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης και άλλες συμπεριφορές που είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για την υγεία. Στόχος: Η παρούσα διατριβή μελετά την ποιότητα και τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, το νοσολογικό φάσμα και την κατάσταση υγείας, και το οικογενειακό ιστορικό των κατοίκων της Λακωνίας μέσης ηλικίας (35-65 έτη) με στόχο να αποκαλύψει συσχετισμούς μεταξύ τους. Μεθοδολογία: Στη μελέτη πήραν μέρος με τυχαία επιλογή 464 άνδρες (μέση ηλικία 47.32 ± 7.90 έτη) και 448 γυναίκες (μέση ηλικία 52.88 ± 9.92 έτη). Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 5 ερωτηματολόγια, που ελέγχθηκαν για την αξιοπιστία, εγκυρότητα και αντικειμενικότητά τους. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν ερωτήσεις για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα και τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και τη φυσική άσκηση. Επίσης, περιλάμβαναν ερωτήσεις για την κατάσταση υγείας τους. Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν καταχωρήθηκαν σε προσωπικό υπολογιστή και αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο για τις κοινωνικές επιστήμες (έκδοση 18.0). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με περιγραφική στατιστική, παραγοντική ανάλυση, t-test ανεξαρτήτων δειγμάτων, ανάλυση διασποράς και πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση. Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε συγκρίσεις που έγιναν με βάση το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση, την ηλικιακή ομάδα, το μορφωτικό επίπεδο, το δείκτη μάζας σώματος, το επάγγελμα και τη ζώνη κατοικίας ως προς πολλές από τις παραμέτρους του τρόπου και της ποιότητας ζωής (ποιότητα ύπνου, αλλεργίες, επίπεδα άγχους, επίπεδα ενέργειας, διάθεση, ειδική διατροφή, ικανοποίηση από το σωματικό βάρος και διάθεση λόγω του βάρους), των επιπέδων κατανάλωσης τροφίμων (τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα, τα όσπρια, τις πατάτες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα κρεατικά και τα αλλαντικά, το γάλα και γαλακτοκομικά, τα αυγά, το ελαιόλαδο, τα άλλα λίπη, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά, τον καφέ και τα αφεψήματα, τα μαγειρευτά, το γρήγορο φαγητό, και τα γλυκά), της φυσικής δραστηριότητας στην εργασία, στο σπίτι, και κατά τον ελεύθερο χρόνο, και στο νοσολογικό φάσμα (το άνω γαστρεντερικό σύστημα, το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, τις ανάγκες σε άλατα και μικροστοιχεία, τα αναγκαία λιπίδια, τα σάκχαρα, την ανάγκη σε βιταμίνες, τα επινεφρίδια, την υπόφυση, το θυρεοειδή, τα ανδρολογικά, τα γυναικολογικά, τα καρδιαγγειακά, τα νεφρά και την κύστη, και ανοσοποιητικό σύστημα). Παρατηρήθηκε επίσης κληρονομικότητα σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νεφροπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, παρατηρήθηκαν συσχετισμοί μεταξύ του νοσολογικού φάσματος των κατοίκων της Λακωνίας, και του αυξημένου ρίσκου για την ανάπτυξη παθήσεων και ασθενειών που σχετίζονται με συγκεκριμένες κατηγορίες και επίπεδα κατανάλωσης τροφίμων, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες και επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Συμπεράσματα: Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον, καθώς ο συνδυασμός της κληρονομικότητας και των προβλημάτων στη διατροφή, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και έναν κακό τρόπο ζωής προμηνύουν αύξηση της νοσηρότητας και συννοσηρότητας των κατοίκων της Λακωνίας μέσης ηλικίας στο μέλλον.
Keywords: Διατροφή; Φυσική κατάσταση - Απόψεις υγείας; Δημόσια υγεία - Έρευνα - Λακωνία; Υγεία - Απόψεις φυσιολογίας; Υγεία - Διαφορές φύλου; Nutrition; Physical fitness - Health aspects; Public health - Research - Lakonia; Health - Physiological aspects; Health - Sex differences