Η Τούρκικη Απειλή και η Διαχείριση Κινδύνων Ασφαλείας: Από την Κρίση των Ιμίων μέχρι Σήμερα - Νάννος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία προσπαθεί, μέσα από τη περιπτωσιολογική μελέτη της κρίσης των Ιμίων του 1996 και άλλων κρίσεων χαμηλής έντασης που επακολούθησαν μέχρι σήμερα, να εντοπίσει τους κυριότερους κινδύνους ασφάλειας που προκύπτουν για την Ελλάδα. Επίσης, γίνεται οριοθέτηση των σημαντικότερων κινδύνων ασφάλειας σε μήτρα κινδύνων και σε έναν από αυτούς, γίνεται μία προσπάθεια ενδεικτικών ενεργειών χειρισμού. Ο στόχος είναι οι λήπτες αποφάσεων και οι υπεύθυνοι διαχείρισης κρίσεων στην ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική να διεξάγουν την κατάλληλη προετοιμασία (τόσο σε μηχανισμούς όσο και σε διαδικασίες) διαχείρισης κινδύνων με έμφαση στην ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής έναντι της τουρκικής απειλής. Η προσέγγιση είναι διεπιστημονική, καθώς προσπαθεί να συγκεράσει έννοιες των διεθνών σχέσεων και της θεωρίας της διακινδύνευσης, που αξιοποιούνται παράλληλα με περιπτωσιολογικές μελέτες των ελληνοτουρκικών κρίσεων για την εξαγωγή και κατάταξη των σημαντικότερων κινδύνων ασφάλειας.
The Turkish Threat and Security Risk Management: From the Imia Crisis to the Present
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Διαχείριση κρίσης; Εθνική ασφάλεια--Ελλάδα; Ελλάδα--Σχέσεις--Τουρκία; Τουρκική απειλή; Διαχείριση κινδύνων ασφάλειας; Κρίση των Ιμίων; Μήτρα κινδύνου (Risk Matrix)