Νησιωτικότητα και εδαφική συνοχή. Συγκριτική αξιολόγηση της Π.Ν. Αιγαίου, και του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Δυο μοναδικότητες στον Καλλικράτη. - Πράσινος, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Με την εφαρμογή της «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» πρόγραμμα «Καλλικράτης» έγινε η συνένωση της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων με την πρώην Νομαρχία Δωδεκάνησου και δημιουργήσαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.Α). Έχουν όμως κοινά προβλήματα (Μεταναστευτικό -Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Νησιωτικότητα)τα παραμεθόρια νησιά (Κάλυμνο, Κως κ.λπ.) με περισσότερο από 200 ν. μ. απόσταση από την Αττική με τα νησιά που απέχουν από τις ακτές Αττικής μόνο 14-30 ν.μ. όπως π.χ. η Τζια-Κύθνο. Ταυτόχρονα στις Κυκλάδες τα μικρά νησιά της Άγονης Γραμμής (Κουφονήσι – Δονούσα – Σχοινούσα – Ηράκλεια) συνενώθηκαν με τον ισχυρό δήμο Νάξου δημιουργώντας τον νέο δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων. όμως μετά την πάροδο επτά (7) ετών από την εφαρμογή αυτών των δυο μοναδικών περιπτώσεων κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», πως διαμορφώνεται η σημερινή γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική παρουσία της Αυτοδιοίκησης στην ακριτική και στην κεντρική περιοχή του Αιγαίου αντίστοιχα; Με όπλο την «Νησιωτικότητα» και την συγκριτική αξιολόγηση επιπέδου ανάπτυξης των δυο αυτών πολύ σημαντικών νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα προτείνοντας ταυτόχρονα κάποιες άμεσες παρεμβάσεις ώστε η Π.Ν.Α να διαδραματίσει τον σημαντικό της ρόλο όχι μόνο στο κεντρικό Αιγαίο αλλά και στα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης ταυτόχρονα .
Insularity and territorial cohesion. Comparative evaluation of the Region of South Aegean (PNA), and the Municipality of Naxos & Small Cyclades . Two unique cases in Kallikratis program
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Νησιωτικότητα; Εδαφική συνοχή; Δήμος Νάξου; Μικρές Κυκλάδες; Πρόγραμμα Καλλικράτης