Διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν τη γονεϊκή επιλογή ιδιωτικού σχολείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Εμπειρική μελέτη ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. - Μπουρούση, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εκκινεί από το πολυδιάστατο φαινόμενο της γονεϊκής επιλογής ιδιωτικού σχολείου. Συγκεκριμένα διερευνώνται οι παράγοντες που καθορίζουν τη γονεϊκή επιλογή ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στον νομό Αττικής. Η κύρια ερμηνευτική προσέγγιση, που αξιοποιήθηκε στην εργασία, είναι δανεισμένη από την εργαλειοθήκη του Pierre Bourdieu και περιλαμβάνει έννοιες όπως το habitus, τη συμβολική βία, το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Επίσης το κυρίαρχο παγκοσμιοποιημένο κλίμα και η ρητορική της νεοφιλελεύθερης αγοράς συνέθεσαν το συγκείμενο εντός του οποίου αναλύθηκαν τα πορίσματα της έρευνας. Το δείγμα της ερευνητικής εργασίας αποτέλεσαν 112 γονείς ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου των Αθηνών, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Η επιλογή του δείγματος έγινε με βολική δειγματοληψία και υιοθετήθηκε η ποσοτική προσέγγιση. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε κατόπιν συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, τα οποία στάλθηκαν στους γονείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ομοιογένεια του δείγματος αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο και την εργασιακή του κατάσταση επαληθεύει τα πορίσματα της βιβλιογραφικής επισκόπησης, σύμφωνα με τα οποία η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προνόμιο των γονέων, που φέρουν θεσμοποιημένο πολιτιστικό κεφάλαιο και ανήκουν στη μεσαία τάξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γονείς επιλέγουν το ιδιωτικό σχολείο επιθυμώντας κοινωνική ομοιογένεια και επιδιώκοντας εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Η διαφοροποίηση του σχολείου όσον αφορά στα οργανωτικά, παιδαγωγικά και θεσμικά του χαρακτηριστικά αφ ενός το καθιστά ελκυστικό ως προϊόν προς κατανάλωση από τους καταναλωτές-γονείς και αφ ετέρου εξυπηρετεί τη νομιμοποίηση των προνομίων των μεσοαστών γονέων. Η σχολική κουλτούρα του εν λόγω εκπαιδευτηρίου και η πρόσφατη προσθήκη του International Baccalaureate στους κόλπους του αποτυπώνουν τον μετασχηματισμό του σε διεθνές προϊόν με όρους, που καθορίζονται από τη νεοφιλελεύθερη αγορά, προκειμένου να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να προσελκύσει περισσότερους γονείς.
Αριθμός Εισαγωγής: 012803 cd
Keywords: Επιλογή σχολείου -- Ελλάδα; Ιδιωτικά σχολεία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Σχολεία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; Ιδιωτική εκπαίδευση; Habitus; Πολιτιστικό κεφάλαιο; Κοινωνικό κεφάλαιο; Παγκοσμιοποίηση; Νεοφιλελευθερισμός; International Baccalaureate; Private education; Cultural capital; Social capital; Globalization; Neoliberalism