Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: Μελέτη περίπτωσης η περιφερειακή ενότητα Κρήτης - Πιτσούλη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει την κλιματική κρίση και τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ως μέτρο αντιμετώπισής της. Η περίπτωση που εξετάζεται πιο συγκεκριμένα είναι η περιφερειακή ενότητα της Κρήτης. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια της κλιματικής κρίσης, η εξέλιξή της ιστορικά, καθώς και τα αίτια και οι επιπτώσεις της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις πολιτικές που ακολουθούνται πλέον για το εξεταζόμενο θέμα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Παρουσιάζονται πιο αναλυτικά τα είδη των ανανεώσιμων πηγών όπως για παράδειγμα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον, εξετάζεται το περιεχόμενο και ο ρόλος των διεθνών κινήσεων και πιστοποιήσεων σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη. Το επόμενο κεφάλαιο περιγράφει τη βάση δημιουργίας και εξέλιξης της παρούσας εργασίας. Ουσιαστικά, αναφέρεται στο σκεπτικό, στον σκοπό, στη μεθοδολογία της έρευνας, θέτοντας και τα ερευνητικά ερωτήματα που θέλησε να απαντήσει η παρούσα εργασία. Το τέταρτο κεφάλαιο και το πέμπτο κεφάλαιο κάνουν εστιάζουν στο ενεργειακό προφίλ και περιβάλλον της Κρήτης. Αρχικά στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται πρώτα τα γενικά χαρακτηριστικά του μέρους, τα οποία θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε το ενεργειακό προφίλ της Κρήτης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και έτσι όπως σχεδιάζεται τα επόμενα χρόνια. Παρατηρούνται οι ιδιαιτερότητες του νησιού και οι παράγοντες που επιβαρύνουν την κλιματική κρίση στο νησί. Επιπλέον, εξετάζεται και η εξάρτησή του από τις συμβατικές μορφές ενέργειας αλλά και η προσπάθεια για να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές. Το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο εστιάζει στις δυνατότητες αξιοποίησης που έχει η κάθε ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στην Κρήτη, αναλύοντας τα έργα που ήδη υπάρχουν ή γίνονται στους τομείς της υδροηλεκτρικής, ηλιακής, αιολικής, βιομάζας, γεωθερμικής και παλιρροιακής ενέργειας και αναπτύσσοντας τις προοπτικές που μπορούν να προοδεύσουν στο μέλλον. Η εργασία στο σύνολό της αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και στην Κρήτη και εξετάζει πως η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να είναι ωφέλιμες στο νησί με τα λιγότερα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους, ώστε να υπάρξει πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Renewable energy sources as a measure to address the climate crisis – Case study: the regional unit of Crete
Αρ. Εισ.: 189 cd
Keywords: Κλιματική αλλαγή; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Κλιματική αλλαγή -- Περιβαλλοντικές απόψεις; Κλιματική αλλαγή -- Περιβαλλοντικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης; Ενεργειακή πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Κλιματική κρίση; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Κλίμα; Ευρώπη; Ελλάδα; Κρήτη; Climate crisis; Renewable Energy Sources (RES); Climate; Europe; Greece; Crete