Οι Οικονομικές και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Σχιστολιθικής Μεθόδου Εξόρυξης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη - Δελακουρίδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η οικονομία γύρω από το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη αλλά την ίδια στιγμή εξαρτώμενη από τις χώρες παραγωγούς. Η ενεργειακή κρίση του 1973 που έπληξε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε την ώθηση για αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία. Οι έρευνες που είχαν ήδη ξεκινήσει πάνω στους μη συμβατικούς πόρους ενέργειας φάνηκαν ως η ιδανική λύση για αυτό το σκοπό. Ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να προχωρούν σε μια νέα επανάσταση – τη σχιστολιθική επανάσταση – η Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει με αργούς ρυθμούς. Ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των σχιστολιθικών πηγών ενέργειας φαίνεται να αποτελούν ώθηση για περεταίρω βήματα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες της μεθόδου εξόρυξης αυτών προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Παρόλα αυτά όπως όλα δείχνουν οι ενεργειακή επανάσταση των σχιστόλιθων θα έχει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα αναταράξει τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.
The Economic and Environmental Consequences of the Methods of Shale Gas and Oil Extraction in the USA and Europe
Keywords: Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου--Ευρώπη; Ενεργειακή πολιτική--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Ενεργειακή πολιτική--Ευρώπη; Σχιστολιθικό Πετρέλαιο; Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο; Σχιστολιθική Μέθοδος Εξόρυξης; Υδραυλική Ρωγμάτωση; Σχιστολιθική Επανάσταση