Στέφανος Σαράφης (1890-1957): Η δράση του στην Αντίσταση και η ένταξή του στη δημοκρατική αριστερά - Γιαννοπούλου, Mαίρη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Στέφανος Σαράφης είναι μια σπουδαία προσωπικότητα που ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική και στρατιωτική ζωή της χώρας μας κατά την πεντηκονταετία 1915-1965. Η πολιτική του πορεία εγκαινιάζεται με τη συμμετοχή στο κίνημα του 1935. Ο Σαράφης εντάσσεται στο ΕΑΜ και γίνεται στην πορεία στρατιωτικός αρχηγός του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ύστερα από τα Δεκεμβριανά και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διώκεται και εξορίζεται. Την εξορία του διακόπτει η εκλογή του ως βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς που τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων. Το 1957 ο στρατηγός χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο Μάριο Μουζάλι.
Keywords: Σαράφης, Στέφανος Γ., 1890-1957; Στρατηγοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1935-1967; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Στέφανος Σαράφης; Κίνημα του 1935; Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ); Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ; Δεκεμβριανά; Συμφωνία της Βάρκιζας; Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά; Stefanos Sarafis; The Movement of 1935; National Liberation front (EAM); General Headquarter of Hellas; Dekemvriana; Agreement of Varkiza; United Democratic Part