Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-μεΑ) ως μονάδες άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα της κρίσης. - Γιαννάκης, Ευστράτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) ως μονάδες άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα της κρίσης. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το ερευνητικό. Αρχικά στο θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στα παιδιά με αναπηρίες, παρουσιάζεται ο εννοιολογικός προσδιορισμός της αναπηρίας και τα σύγχρονα θεωρητικά πλαίσια της αναπηρίας. Ακόμα, αναφέρεται ο ορισμός της κοινωνικής πολιτικής του κράτους ευημερίας, καθώς και οι τρόποι και τομείς υλοποίησης της κατάρτισης και τελικά της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, αποτυπώνεται η ελληνική πραγματικότητα καθώς και οι προτάσεις υλοποίησης αντίστοιχων δομών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες, όπου παρουσιάζεται η διοικητική δομή των Κ.Δ.Α.Π., το ιστορικό δημιουργίας τους, η λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. στην Ελλάδα, τα προβλήματα λειτουργίας και αναφέρεται η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Το δεύτερο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει τη διενέργεια έρευνας με στόχο να διερευνηθεί η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) ως μονάδες άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ερωτηματολόγιο επιλέχτηκε ως εργαλείο συλλογής των δεδομένων της ποσοτικής έρευνας, ενώ για την ολοκλήρωση της έρευνας πραγματοποιήθηκε και ποιοτική συλλογή δεδομένων με τη χρήση συνέντευξης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) ως μονάδες άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα της κρίσης.
The Creative Occupation Centers for children with disabilities as units for implementing local government’s Social Policy in Greece during economic crisis.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; ΚΔΑΠ; Δομές; Κράτος ευημερίας; Τοπική κοινωνία; Ελληνική πραγματικότητα