Η διαχείριση της αλλαγής μέσα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού: Μελέτη περίπτωσης του Δήμου Κομοτηνής - Σιδερούδη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν αλλάξει δραστικά τη ζωή των ανθρώπων. Οι τρόποι με τους οποίους η γνώση οργανώνεται, μοιράζεται, κεφαλαιοποιείται και επιδρά στην κοινωνία έχουν αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία, βλέποντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, δεν αντιλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να τις ενσωματώσει επαρκώς. Ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι μειώνεται. Η σύγχρονη παροχή υπηρεσιών όμως, παραμένει απαραίτητη για την κοινωνία. Οι ΟΤΑ αναμένεται να προσαρμοστούν με επιτυχία στη μετάβαση ενισχύοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να αποτυπώσει την πραγματικότητα σε ένα τυπικό αστικό ΟΤΑ Α΄ βαθμού, όπως είναι ο Δήμος Κομοτηνής, όσον αφορά τη διαχείριση της οργανωσιακής αλλαγής και το επίπεδο ενσωμάτωσης μορφών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 13 υπαλλήλους του Δήμου Κομοτηνής σε υπεύθυνες θέσεις, οι οποίοι έχουν γνώσεις γύρω από το θέμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της αλλαγής σε νέα συστήματα ηλεκτρονικής διοίκησης και το εργαλείο της συλλογής των πρωτογενών δεδομένων ήταν η ημιδομημένη συνέντευξη. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας φανέρωσαν ότι στον Δήμο Κομοτηνής έχουν υλοποιηθεί σημαντικές οργανωσιακές αλλαγές και ενέργειες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πλειοψηφία των τμημάτων του, οι οποίες προώθησαν την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι στο προσδοκώμενο, γεγονός που ορίζει μια επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση και εφαρμογή νέων στρατηγικών στους συγκριμένους τομείς.
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διαχείριση αλλαγής; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμος Κομοτηνής