Δυναμική Απεικόνιση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης - Καλέτσιος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η διπλωματική εργασία εστιάζει στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω δυναμικών απεικονίσεων. Ειδικότερα η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία αντλούνται από την Eurostat, αφορά τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της εργασίας επιχειρείται να αναδειχθεί η χρησιμότητα των πινάκων ελέγχου μέσα από δείκτες σε περιοχές όπως η εκπαίδευση, η οικονομία, η υγεία, η εργασία και η άμυνα. Σκοπός της εργασίας είναι η δημιουργία αποτελεσματικής οπτικοποίησης των δεδομένων με τρόπο τέτοιο που να είναι αντιληπτά από τον οποιοδήποτε χρήστη χωρίς να χρειάζεται να έχει γνωσιακό υπόβαθρο στην επιστήμη των δεδομένων. Οι πίνακες ελέγχου (Dashboards) είναι εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών, για παρακολούθηση και ανάλυση της συμπεριφοράς διαφόρων οργανισμών. Ο σκοπός της διαχείρισης πινάκων ελέγχου είναι η παρατήρηση, ο εντοπισμός και η επίλυση προβλημάτων και η αιτιολόγηση των προτύπων με την παρακολούθηση των βασικών δεικτών απόδοσης. Οι πίνακες ελέγχου δεν είναι απλώς εργαλεία αναφοράς, αλλά διαδραστικά εργαλεία επικοινωνίας με νόημα και σκοπό. Μπορούν να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να επιστρέψουν ως αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα πληροφοριών που επιτρέπει στο κοινό να καταλάβει πως λειτουργεί ένας οργανισμός. Συνεπώς, η Μεταπτυχιακή Εργασία στοχεύει στον εντοπισμό και την αναλυτική εξέταση των βασικών χαρακτηριστικών, σκοπών, χρήσεων και πλεονεκτημάτων των πίνακες ελέγχου και την χρήση των παραπάνω για τον εντοπισμό της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Dashboard of European Integration
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Πίνακας ελέγχου; Ανάλυση δεδομένων; Οπτικοποιήση δεδομένων; Δείκτες απόδοσης