Το Θέατρο Ντοκουμέντο ως μέσο αυτοαποτελεσματικότητας σε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας - Μπουκάλα, Κατερίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα έρευνα στηρίζεται σε θεατρικές μεθόδους και αποτελεί ένα εργαλείο με σκοπό την αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας του ατόμου μέσα από τεχνικές του Θεάτρου Ντοκουμέντο. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα βασίζεται σε τεχνικές και μεθόδους του Θεάτρου Ντοκουμέντο, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε ενήλικες μαθητευόμενους σε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, για να διερευνηθεί το κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν και να επιδράσουν βελτιωτικά. Πρόκειται για μια έρευνα δράσης που πραγματοποιήθηκε το διδακτικό έτος 2022-2023 με μια σειρά εργαστηρίων βιωματικού χαρακτήρα, στα οποία οι ενήλικες μαθητευόμενοι παρακολούθησαν θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σχεδιασμένα από την ερευνήτρια για αυτό το σκοπό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίας Παρασκευής Αττικής και οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες 18 ως 72 ετών. Τα προγράμματα ήταν βιωματικού χαρακτήρα και εξετάστηκαν διαφόρων ειδών ντοκουμέντα. Η μεταπτυχιακή διατριβή ξεκινά με την εισαγωγή και μια σύντομη παρουσίαση του θέματος και των βασικών της εννοιών. Στη συνέχεια, στο 1ο Κεφάλαιο αναπτύσσεται το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, που χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες, οι οποίες έχουν και κάποιες πιο ειδικές υποενότητες που αναφέρονται στο θέμα. Η πρώτη αναφέρεται στην έννοια της αυτοαποτελεσματικότητας, η δεύτερη στο θέατρο Ντοκουμέντο, η τρίτη στον συσχετισμό των δυο βασικών εννοιών, για το πώς δηλαδή το θέατρο Ντοκουμέντο λειτουργεί ως μέσο αυτοαποτελεσματικότητας. Το 2ο Κεφάλαιο της εργασίας αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας και το σχεδιασμό της. Αναλύεται ο σκοπός της έρευνας και οι ερευνητικές υποθέσεις, η ερευνητική στρατηγική, τα μέσα συλλογής δεδομένων, ο ερευνητικός πληθυσμός, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, η μεθοδολογία συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων και η οργάνωση της ποιοτικής έρευνας. Στο 3ο Κεφάλαιο ακολουθεί η περιγραφή των παρεμβάσεων, τα ευρήματα της συμμετοχικής παρατήρησης, οι συνεντεύξεις και η ανάλυση των ευρημάτων του ερωτηματολογίου. Στη συνέχεια ακολουθούν τα συμπεράσματα και η ερμηνεία των ευρημάτων, οι περιορισμοί της έρευνας και οι προτάσεις για το μέλλον. Επιπλέον γίνεται αναφορά στην ηλικιακή ομάδα που θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα, δηλαδή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), πώς αυτά λειτουργούν και που στοχεύουν. Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά το τέλος της ποιοτικής έρευνας, καθώς και της μελέτης των δεδομένων, επιβεβαιώνει πως το Θέατρο Ντοκουμέντο λειτουργεί ως μέσο αυτοαποτελεσματικότητας σε ενήλικες σε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Στο παράρτημα, παρουσιάζονται τα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα αναλυτικά, καθώς και το φωτογραφικό υλικό και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά της διάρκεια των παρεμβάσεων π.χ. κείμενα που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες καθώς και τα ντοκουμέντα που χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για την κάθε θεματική ενότητα.
Documentary Theatre as means of self-efficacy in adults of a Second Chance School
Keywords: Θέατρο ντοκουμέντο; Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας; Ενήλικες; Εκπαιδευτικό δράμα; Αυτοαποτελεσματικότητα; Δραματική τέχνη; Αυτοαποτελεσματικότητα, Θέατρο Ντοκουμέντο, εκπαίδευση, ενήλικες, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)