Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Οι νέες τεχνολογίες, η Ηγεσία και η Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης - Μπουζικάκου, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η καινοτομία στην εκπαίδευση αποτελεί μια πολυδιάστατη ενότητα, στενά συνδεδεμένη με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Η παρούσα εργασία εστιάζει στην ανάλυση των τρόπων με τους οποίους αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν την προώθηση καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, εξετάζεται η επιρροή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην εφαρμογή και υποστήριξη αυτών των καινοτομιών. Η έρευνα βασίστηκε στη χρήση ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε 80 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τη σχολική ηγεσία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος SPSS, εφαρμόζοντας μεθόδους περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών και της AI μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της εκπαίδευσης, προσφέροντας νέες δυνατότητες εξατομίκευσης και διαδραστικότητας στη μαθησιακή διαδικασία. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποδεικνύεται κρίσιμη για την επιτυχή υλοποίηση των καινοτομιών, ενώ ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας είναι καθοριστικός για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Παρά τους περιορισμούς της έρευνας, όπως ο μη αντιπροσωπευτικός αριθμός συμμετεχόντων και η γεωγραφική κατανομή τους, τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη στρατηγικών και πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία στην εκπαίδευση. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των επιμορφωτικών προγραμμάτων και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της AI στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013969 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Καινοτομία; Ψηφιακές τεχνολογίες; Τεχνητή νοημοσύνη; Επιμόρφωση εκπαιδευτικών; Σχολική ηγεσία; Innovation; Digital technologies; Artificial intelligence; Teacher training; School leadership