Στρατηγικός σχεδιασμός και καινοτομία σε μη κερδοσκοπικούς αθλητικούς οργανισμούς: Η περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων - Ράπτης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα αθλητικά σωματεία των Ιωαννίνων προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οφείλουν να χρησιμοποιούν κατάλληλες στρατηγικές και να προωθούν την καινοτομία. Η παρούσα έρευνα εξετάζει θέματα όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η καινοτομία στα αθλητικά σωματεία της πόλης των Ιωαννίνων μέσα από συνεντεύξεις που απευθύνθηκαν σε μέλη των ΔΣ όλων των σωματείων. Σκοπός είναι να εντοπιστούν οι καλές διοικητικές πρακτικές, αλλά και οι αδυναμίες, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τυχόν προβλήματα. Οι ημιδομημένες συνεντεύξεις βασίστηκαν στο μοντέλο 7S της McKinsey (Strategy, Skills, Structure, Style, Systems, Staff, Super Goals) και το μοντέλο των Winand & Hoeber (2017), που αποτελείται από τις διαστάσεις: Στρατηγική (Strategy), Δεξιότητες (Skills), Δομή (Structure), Στυλ (Style), Συστήματα (Systems), Προσωπικό (Staff) και οι Υπερ-στόχοι (Super Goals), για την εξέταση του στρατηγικού σχεδιασμού και της καινοτομίας σε μη κερδοσκοπικούς αθλητικούς οργανισμούς. Στην έρευνα συμμετείχαν 12 μέλη διοικητικού συμβουλίου, ένα από κάθε σωματείο και συγκεκριμένα 6 πρόεδροι, 1 αντιπρόεδρος, 3 γενικοί αρχηγοί και 2 ταμίες. Η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα αθλητικά σωματεία, προκαλώντας δυσαρέσκεια μεταξύ των συμμετεχόντων. Παρά τη χρήση των εγκαταστάσεων ΠΕΑΚΙ, που τα σωματεία καταβάλλουν ενοίκιο, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στις προδιαγραφές. Η επιμόρφωση των στελεχών μέσω της ΓΓΑ και του Υπουργείου Αθλητισμού δεν εφαρμόζεται πάντα, ενώ οι προσλήψεις στελεχών δεν είναι επαρκείς και φαίνεται να μην έχουν τα κατάλληλα προσόντα.. Η λήψη αποφάσεων στα ΔΣ και η προσπάθεια βελτίωσης των διοικητικών πρακτικών είναι κρίσιμες και καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για τη βελτίωση της χρηματοδότησης, οι οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν νέες πηγές εσόδων, να συνεργαστούν με ιδιωτικούς φορείς και να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα. Η αποτελεσματική διαχείριση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνει τακτική συντήρηση, αναβάθμιση και βέλτιστη χρήση πόρων. Η επιμόρφωση και η πρόσληψη κατάλληλων στελεχών είναι απαραίτητες, με συνεχή εκπαίδευση και προσέλκυση νέων ταλέντων. Η λήψη αποφάσεων και η βελτίωση διοικητικών πρακτικών απαιτούν σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι συνεργασίες και η δικτύωση με άλλους οργανισμούς προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τέλος, η καινοτομία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των αθλητικών οργανισμών, με υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και δημιουργία κινήτρων για καινοτόμες ιδέες.
Strategic planning and innovation in non-profit sports organizations: The case of the city of Ioannina
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικά σωματεία - Στρατηγικός σχεδιασμός; Τεχνολογικές καινοτομίες - Διοίκηση και οργάνωση; Sports - Management; Nonprofit organizations - Management; Athletic clubs - Strategic planning; Technological innovations - Management; Αθλητικά Σωματεία; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Καινοτομία; Μη Κερδσοκοπικούς Οργανισμούς; Sports Associations; Strategic Planning; Innovation; Non - Profit Organizations