Προγραμματισμός και σχεδιασμός λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου & Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής - Αριστομενοπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης, εστιάζοντας στη συμβολή της βιώσιμης διαχείρισης για την τοπική ανάπτυξη. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί έναν εμβληματικό πολιτιστικό προορισμό, με πλούσια ιστορική σημασία και προοπτικές για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης βιώσιμων πρακτικών που σέβονται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Βασικοί στόχοι της έρευνας είναι η αξιολόγηση της εφαρμογής βιώσιμης διαχείρισης στον χώρο, ο εντοπισμός των βασικών εμποδίων που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών, η αποτύπωση των αντιλήψεων της τοπικής κοινωνίας και η ανάλυση της σχέσης μεταξύ διαχείρισης και τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, διερευνάται αν οι τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης προωθούν τη βιωσιμότητα και αν είναι αποδεκτές από την τοπική κοινωνία και άλλους φορείς. Επιπλέον, εξετάζεται ο ρόλος της τεχνολογίας στη βελτίωση της προβολής και της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου. Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει ποιοτική ανάλυση μέσω συνεντεύξεων, SWOT ανάλυση, καθώς και μελέτη περιεχομένου επίσημων εγγράφων και στρατηγικών σχεδίων. Τα ευρήματα της εργασίας αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων, της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, και της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη των στόχων βιωσιμότητας. Παράλληλα, παρέχονται προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας και την προστασία των μνημείων. Η εργασία καταλήγει ότι η βιώσιμη διαχείριση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ευρήματα προσφέρουν χρήσιμες κατευθύνσεις για την εφαρμογή πολιτικών βιωσιμότητας και τη δημιουργία στρατηγικών που ενισχύουν την πολιτιστική αξία και την τοπική οικονομία.
Planning and operation design of the Archaeological Site & Museum of Ancient Messina with the aim of the sustainable development of the area
Αρ. Εισ.: 200 cd
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Βιώσιμη ανάπτυξη; Πολιτιστικός τουρισμός -- Ελλάδα; Τουρισμός -- Ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Μεσσήνη (Αρχαία πόλη); Πολιτιστική κληρονιμιά -- Ελλάδα -- Μεσσήνη (Αρχαία πόλη); Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Μεσσήνη (Αρχαία πόλη); Βιώσιμη διαχείριση; Αρχαιολογικός χώρος; Πολιτιστικός τουρισμός; Τεχνολογία; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τοπική ανάπτυξη; Sustainable management; Archaeological site; Cultural tourism; Technology; Strategic planning; Local development