Έξυπνες πόλεις – Μελέτη Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Λάππα, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι έχει αναδυθεί ένα νέο μοντέλο πόλης στο διεθνή και Ελλαδικό χώρο οι έξυπνες πόλεις,.τα χαρακτηριστικά και η οργάνωση των οποίων έχουν αποτελέσει διεθνώς αντικείμενο έρευνας το οποίο αξίζει να επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε με σκοπό τη βαθύτερη κατανόησή του δεδομένων των ωφελειών που προκύπτουν από τη λειτουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, με τη μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας και βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διαπιστώνουμε ότι η έννοια της έξυπνης πόλης είναι πολύπλευρη και δεν αποδίδεται μονοσήμαντα. Επίσης, η έντονη αστικοποίηση με τα προβλήματα που επέφερε στις ανθρώπινες κοινωνίες λειτούργησε καταλυτικά στο διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων,. στην αλλαγή της οργάνωσης της κοινωνίας και στη δημιουργία έξυπνων πόλεων .Από τη μελέτη της εμπειρίας των έξυπνων πόλεων σε διεθνές επίπεδο και στην χώρα μας διαπιστώνουμε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, η τεχνολογία και οι θεσμοί αποτελούν τους πυλώνες στήριξής τους και ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τη μελέτη περίπτωσης της παρούσας έρευνας εν προκειμένω, διαπιστώνουμε τον ικανοποιητικό βαθμό ψηφιοποίησής του. Επιπλέον είναι φανερό ότι έχει θέσει τις βάσεις που οδηγούν στην εξέλιξή του σε έξυπνη πόλη η οποία χαρακτηρίζεται από την καινοτομία των ανθρώπων στους τομείς της οικονομίας, διαβίωσης, περιβάλλοντος, διακυβέρνησης, και κινητικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος που με έξυπνες δράσεις καθιστά ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων.
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Έξυπνη πόλη; Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας; Έξυπνες λύσεις; Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Καινοτομία; Ψηφιακές δράσεις