«Η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, την εποχή covid-19» - ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΟΥ, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προάγει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης χρησιμοποιώντας νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. H επικρατούσα κατάσταση της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα, επιβάλλουν τον μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού αλλά και τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ασφαλέστερα και ταχύτερα. Η λειτουργία της πλατφόρμας gov.gr συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης ενισχύοντας και επεκτείνοντας παρεχόμενες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η απομακρυσμένη εξυπηρέτηση και ο περιορισμός των επαφών των πολιτών και αφετέρου να λειτουργήσει ταχύτερα παρακάμπτοντας, παράλληλα, τις πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί ο τρόπος λειτουργίας της νέας πλατφόρμας αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες εστιάζοντας σε αυτές που εισήχθησαν ενόψει της υγειονομικής κρίσης. Επίσης, θα διερευνηθεί το πώς επιταχύνεται ο μετασχηματισμός του κρατικού μηχανισμού λόγω της υγειονομικής κρίσης έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ασφαλέστερα και ταχύτερα. Τέλος, Θα αναλυθεί, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της πλατφόρμας του gov.gr σε περίοδο covid-19. Επιπροσθέτως, θα επιχειρηθεί συνδυασμός ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης των προσφερόμενων στοιχείων που αφορούν την ανωτέρω έρευνα. Η βιβλιογραφική επισκόπηση θα βασιστεί στην αναζήτηση σχετικής νομοθεσίας που καθιερώνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα, τα πρώτα εισαγωγικά νομοθετήματα και την πορεία αυτής. Αναφορικά με την ποσοτική ανάλυση θα επιχειρηθεί η άντληση στατιστικών στοιχείων και η περαιτέρω συσχέτιση αυτών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας gov.gr. Αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για τον όγκο των αιτημάτων όσο και της αντίστοιχης εξυπηρέτησης από την εν λόγω διαδικτυακή ηλεκτρονική υπηρεσία.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Covid-19; Εξυπηρέτηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ελλάδα; Πολίτης