Ενεργειακή Μετάβαση με τη χρήση της blockchain και άλλων τεχνολογιών - Κακλαμάνος, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί σε μια παγκόσμια πρόκληση που αφορά τους πάντες στον πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που μαστίζει τον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες ,έχει προκαλέσει μια συνεχή αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, γεγονός που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια. Για αυτόν τον λόγο, διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί και κυβερνήσεις έχουν θέσει μέτρα ,πολιτικές και στόχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που καλπάζει και για να προετοιμαστούν για την ενεργειακή μετάβαση που κρίνεται απαραίτητη. Αρχικά, στο κεφάλαιο 1 γίνεται αναφορά στο ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας σήμερα, στο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αλλά και στο κατά πόσο αυξήθηκε αυτό το ποσοστό τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης ,επισημαίνονται οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιγράφεται η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας καθώς και του χρηματιστηρίου εμπορίας ρύπων. Έπειτα, στο κεφάλαιο 2 γίνεται αναφορά στην τεχνολογία blockchain και στις δυνατότητές της αλλά και στην εφαρμογή που μπορεί να έχει στον κλάδο της ενέργειας. Στο κεφάλαιο 3 περιγράφονται τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν ορισμένες έξυπνες τεχνολογίες στην ενεργειακή μετάβαση διαμέσου της κυκλικής οικονομίας. Στο κεφάλαιο 4 αναφέρονται κάποιες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και τονίζεται η ανάγκη ανάπτυξής τους σε συνεργασία με τις ΑΠΕ ,συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση. Τέλος, στον επίλογο εξάγονται κάποια συμπεράσματα για την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων που συζητήθηκαν.
Μ.Δ.Ε. 25
Keywords: Κλιματική Αλλαγή, ΑΠΕ, blockchain, ενεργειακή μετάβαση