Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και η συνεισφορά τους στην ευημερία των πολιτών την πενταετία 2016-2020 - Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι η εξέταση του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, όπως αυτό εφαρμόστηκε από το 2016 έως το 2020, στους δήμους των περιφερειών όλης της χώρας. Η Κοινωφελής Εργασία είναι μία δράση ενεργητικής πολιτικής, που σκοπό έχει την μείωση της ανεργίας και την αναβάθμιση των τυπικών προσόντων των συμμετεχόντων σε αυτή, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και στην περίπτωση μας στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική ανάλυση μακροοικονομικών μεγεθών ανά περιφέρεια, μέσα από την οποία διαπιστώσαμε κυρίως ότι ο περιορισμένος αριθμός των ατόμων που ωφελεί, αλλά και η διάρκεια της, την εμποδίζει να επιτύχει τους στόχους της. Επιπλέον η ποιοτική ανάλυση του ερωτηματολογίου, που απαντήθηκε από τους συμμετέχοντες του προγράμματος στο Δήμο Παύλου Μελά την πενταετία 2016-2020, μας πληροφόρησε για τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά σημεία της Κοινωφελούς Εργασίας. Κρίνεται ότι για την συνέχιση της θα πρέπει τουλάχιστον να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων σε σχέση με τον πληθυσμό, να αξιοποιηθεί η εμπειρία των ωφελούμενων της και να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα τους μετά την λήξη του προγράμματος προς εκπλήρωση του σκοπού της.
Community service programs in municipalities and their contribution to the well-being of citizens in the five-year period 2016-2020
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Εργασία--Ελλάδα; Ανεργία--Ελλάδα; Ανεργία; Κοινωφελής Εργασία; Συγχρηματοδότηση; Εργοδότης Έσχατης Ανάγκης; Τοπική αυτοδιοίκηση