Από τη Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader για τη τοπική ανάπτυξη, στην Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων - ΤΑΠΤοΚ - Δρακωνάκης, Νίκος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να μελετήσει, να εντοπίσει και να αναλύσει τις προτεραιότητες, τις επιδιώξεις και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν από το 1991 έως και τις μέρες μας, αναφορικά με την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βασικό ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση, αφορά τους λόγους και τις αιτίες που ανέδειξαν την προσέγγιση-μέθοδο-τοπική ανάπτυξη Leader ως τη μακροβιότερη και ίσως, την πλέον επιτυχημένη πολιτική τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη και παράλληλα επιδιώκει να διερευνήσει, το περιεχόμενο των πολιτικών που σχεδιάστηκαν, τα μοντέλα που υιοθετήθηκαν, τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν, τις διαδικασίες διαχείρισης και χρηματοδότησης που επιλέχθηκαν και ακόμη, το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησαν σε σχέση με τις πολιτικές σύγκλησης και τις προσπάθειες άρσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ακόμη η εργασία εξετάζει, τη στόχευση τις επιδιώξεις και τα δομικά χαρακτηριστικά της πολιτικής Leader και μέσα από τη σύγχρονη μορφή της (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων - ΤΑΠΤοΚ), ενώ μελετά σε διαχρονικό επίπεδο το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο καθώς και τους τομείς-πεδία παρέμβασης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον σε έννοιες που κυριάρχησαν, σε μεθόδους και προσεγγίσεις που ανεδείχθησαν, σε αλλαγές που έγιναν, σε καινοτομίες και μοντέλα που εφαρμόσθηκαν και σε πολιτικές και αποφάσεις που κρίθηκαν αποτελεσματικές και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τέλος, η εργασία αναφέρεται στις δυσκολίες και τα εμπόδια εφαρμογής των πολιτικών αυτών, αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα που προέκυψαν και τέλος, εντοπίζει και επισημαίνει τα σημεία υπεροχής τα οποία αποτέλεσαν καλές πρακτικές αλλά και παραδείγματα προς μίμηση άλλων ευρωπαϊκών σχεδίων και πολιτικών.
From the EU Leader Initiative for local development, to Community Led Local Development-CLLD
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Γεωργία; Τοπική ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη; Αγροτικός χώρος; Καινοτομία; Δικτύωση