Κοινωνική οικονομία και τοπική αυτοδιοίκηση. Προβλήματα - προοπτικές συνεργασίας - Πασβαντίδης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στόχοι της διπλωματικής εργασίας που τιτλοφορείται «Κοινωνική οικονομία και Αυτοδιοίκηση. Προβλήματα - προοπτικές συνεργασίας.» είναι : Να παρουσιάσει το επιστημονικό- θεωρητικό και ιδεολογικό πλαίσιο της ΚΟ. Τρίτου τομέα της Οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς και την συμβολή του στο Α.Ε.Π. και την απασχόληση, επισημαίνοντας τις δυνατότητες αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης του. Να καταγράψει τις αρχές, τις αξίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και να επισημάνει τις δομικές διαφορές τους από τις συμβατικές επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με την παρουσίαση ορισμένων επιτυχημένων πρακτικών στον διεθνή χώρο. Να παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο σύστασης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τις μορφές του και τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης τους . Να εστιάσει ειδικότερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία εν μέσω κρίσης ανέλαβε καίριο ρόλο στήριξης των ευπαθών ομάδων, παρά την τεράστια μείωση των εσόδων της. Nα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τις δυνατότητες εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα σε αυτήν και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και να εντοπίσει τις δυσκολίες και αντιξοότητες που προκύπτουν, παρουσιάζοντας καλές και κακές πρακτικές. Τέλος παρουσιάζει ένα επιτυχημένο παράδειγμα Κοινωνικής Επιχείρησης Ένταξης, την ΑΘΗΝΑ –ΕΛΠΙΣ, που ξεπερνώντας τα προβλήματα, λειτουργεί και αναπτύσσεται, προσφέροντας εργασία σε άτομα που ήταν αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας.
Social economy and local government. Problems - prospects of cooperation
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική οικονομία; Επιχειρηματικότητα; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνικές επιχειρήσεις; Τοπική αυτοδιοίκηση; Θεσμικό πλαίσιο; Ανεργία