Κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ρομά και πρόσφυγες υπό την οπτική του Συνηγόρου του Πολίτη - Καλογεροπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η διπλωματική εργασία βασίζεται στην πρακτική εξάσκηση που υλοποιήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, στον κύκλο Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι τσιγγάνοι, ως κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στη χώρα μας. Το χρονικό διάστημα το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης είναι η τριετία 2007 έως το 2009. Μετά από την παράθεση των Ετήσιων Εκθέσεων της Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και μέσω των ειδικών εκθέσεων που εκπονήθηκαν το διάστημα αυτό, παρουσιάζονται τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την Αρχή, αναφορικά με την πολιτική του ασύλου και την πρόσβαση στις διαδικασίες προστασίας των προσφύγων, καθώς και η ενασχόληση με ζητήματα στέγασης, δημοτολογικής τακτοποίησης και κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων που ζουν στη χώρα μας. Για την παράθεση των θεμάτων αυτών, αντλήθηκαν στοιχεία μέσα από επίσημα έγγραφα της Αρχής, καταγγελίες που περιήλθαν σε αυτή καθώς και βιβλιογραφική αναφορά για την κάλυψη βασικών ζητημάτων αναφορικά με τη θεωρητική ενασχόληση των εν λόγω κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Αριθμός Εισαγωγής: 009760
Keywords: Συνήγορος του Πολίτη; Τσιγγάνοι -- Ατομικά δικαιώματα -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Κοινωνικά ευάλωτες ομάδες; Ρομά; Τσιγγάνοι; Ατομικά δικαιώματα; Πρόσφυγες