Οι προεκτάσεις της παραπληροφόρησης στην Σερβία και το Μαυροβούνιο και η ρωσική επίδραση στην εξάπλωση της - Βασδόκα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται για την σκόπιμη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών με σημαντικότερο σκοπό την χειραγώγηση ενός ατόμου ή μιας μερίδας ανθρώπων. Η πανδημία του Covid-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μελέτη βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Ο κεντρικός σκοπός είναι η διερεύνηση του ζητήματος της παραπληροφόρησης στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, δύο χώρες οι οποίες έως το 2006 αποτελούσαν επίσημα την Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου και ο ρόλος των ξένων χωρών. Πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες η παραπληροφόρηση προέρχεται από διαφορετικές πηγές. Στη Σερβία η παραπληροφόρηση προέρχεται από την κυβερνητική πολιτική του Vučić ενώ στο Μαυροβούνιο από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων. Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί η ανάλυση κινδύνων μήτρα κινδύνων (Risk Matrix) στα πλαίσια της ανάλυσης των κινδύνων της παραπληροφόρησης.
The consequences of disinformation in Serbia and Montenegro and the Russian role on its spread
Keywords: Βαλκανική Χερσόνησος--Πολιτική και διακυβέρνηση; Βαλκανική Χερσόνησος--Εξωτερικές σχέσεις--Ρωσία; Ρωσία--Εξωτερικές σχέσεις--Βαλκανική Χερσόνησος; Δυτικά Βαλκάνια; Παραπληροφόρηση; Διακινδύνευση ρίσκου; Διμερείς Σχέσεις; Ρωσική Επιρροή