Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στη διαχείριση παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 - Ζιγκερίδου, Χριστίνα (My University, 2025)
Εισαγωγή: Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή στη διαχείριση παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο σχολικό περιβάλλον. Ο T1DM απαιτεί καθημερινή φροντίδα, περιλαμβάνοντας παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης, χορήγηση ινσουλίνης και εκπαίδευση των μαθητών και του σχολικού προσωπικού. Ο σχολικός νοσηλευτής αποτελεί βασικό κρίκο για την υποστήριξη της υγείας των μαθητών και της συμμετοχής τους στο σχολικό περιβάλλον. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πρακτικών, εκπαιδευτικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί νοσηλευτές στην αντιμετώπιση του TIDM. Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος scoping review για την ανάλυση 17 μελετών, που διερευνούν διαφορετικές πτυχές της φροντίδας παιδιών με T1DM από σχολικούς νοσηλευτές με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Αποτελέσματα: Η μελέτη των ερευνών ανέδειξε ότι οι σχολικοί νοσηλευτές παρέχουν πολύπλευρη υποστήριξη, από τη μέτρηση της γλυκόζης και τη χορήγηση ινσουλίνης έως την εκπαίδευση μαθητών και γονέων. Επίσης συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η έλλειψη συνεργασιών, η μη επαρκής εκπαίδευση/κατάρτισή τους έλλειψη πόρων, η υποστελέχωση και η περιορισμένη πρόσβαση σε τεχνολογία. Συμπεράσματα: Η παρουσία του σχολικού νοσηλευτή βελτιώνει τη σχολική απόδοση και μειώνει τις κρίσεις T1DM, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και υποστήριξη θεωρούνται σημαντικές για την αποτελεσματική διαχείρισή του. Προτείνεται ενίσχυση της κατάρτισης και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας στα σχολεία.
Μ.Δ.Ε. 20
Keywords: Διαβήτης στα παιδιά; Διαβήτης στην εφηβεία; Διαβήτης στους νέους; Παιδιατρική νοσηλευτική; Diabetes in children; Σχολικό περιβάλλον; Λέξεις-κλειδιά: διαβήτης τύπου 1, σχολικοί νοσηλευτές, σχολικό περιβάλλον, προκλήσεις, εξατομικευμένη φροντίδα.