Διερεύνηση καταθλιπτικών εκδηλώσεων σε εφήβους μαθητές των λυκείων Μεγαλόπολης - Ζαχαροπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Συχνά η εφηβεία περιγράφεται με όρους που θα ταίριαζαν για την περιγραφή ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Μιλώντας, για αυτήν, αναφέρουμε αφθόρμητα το θυμό, τη διέγερση, τη λύπη, την αυτοϋποτίμηση κλπ. Το ερώτημα είναι πότε η κατάθλιψη αποτελεί μια φυσιολογική εκδήλωση της εφηβείας ή εντάσσεται στο πλαίσιο του παθολογικού και αποτελεί διαταραχή. Σκοπός: Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανίχνευση της παρουσίας καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε εφήβους μαθητές και η διερεύνηση της σχέσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης με δημογραφικούς παράγοντες. Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 222 μαθητές της Α', Β' και Γ' τάξης Λυκείου, ηλικίας από 15 έως 19 ετών (με μέση ηλικία τα 17 έτη). Ο μελετώμενος πληθυσμός προερχόταν από δύο δημόσια λύκεια της Μεγαλούπολης. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το αυτοσυμπληρούμενο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών κατά DSM - IV της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, το οποίο συμπληρώθηκε με δημογραφικά στοιχεία. Αποτελέσματα: Το 3,6% (n=8) του μελετώμενου πληθυσμού και συγκεκριμένα έξι (6) κορίτσια και δύο (2) αγόρια εμφάνιζε συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου κατά την περίοδο εκπόνησης της μελέτης. Διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική σχέση τόσο μεταξύ της άποψης των παιδιών για τη σωματική (p<0,001) και ψυχική τους υγείας (p=0,008) όσο και της άποψης των παιδιών για τις εμπειρίες τους στο σχολείο (p=0.02) και για τις εμπειρίες τους στο σχολείο (p=0,02) και για τις εμπειρίες τους με του φίλους τους ((p=0,008) με τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά η κακή πρόγνωση της κατάθλιψης της εφηβικής ηλικίας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της έγκαιρης αναγνώρισης των καταθλιπτικών εκδηλώσεων καθώς και της αντιμετώπισής της και αποτελεί σημαντινό κίνητρο για περαιτέρω ερευνητική ενασχόληση με το θέμα αυτό.
Keywords: Εφηβική ψυχολογία; Εφηβική ψυχοπαθολογία; Εφηβική κατάθλιψη; Αυτοεκτίμηση και έφηβος; Μείζων καταθλιπτική διαταραχή; Έλληνες έφηβοι; Ψυχοπαθολογία