Το διαχρονικό ζήτημα της καταπολέμησης του ντόπινγκ, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή έννομη τάξη, σε ποινικό, αλλά και σε πειθαρχικό επίπεδο - Παπαδόπουλος, Πασχάλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι το διαχρονικό ζήτημα της καταπολέμησης του ντόπινγκ σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, στα πλαίσια ποινικών αλλά και πειθαρχικών κανόνων. Στην αρχή θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη επισκόπηση του φαινομένου της φαρμακοδιέγερσης, υπό το πρίσμα της επιστήμης της Κοινωνιολογίας αλλά και μία προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων επικράτησης του φαινομένου αυτού τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί η ποινική αντιμετώπιση του ντόπινγκ τόσο όσον αφορά τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα όσο και αναφορικά με τον Ν. 2725/1999, έναν νόμο που αποτελεί το κατευθυντήριο νομοθέτημα της ελληνικής έννομης τάξης σε ό,τι έχει να κάνει με συμπεριφορές παράνομης χορήγησης ή/και χρησιμοποίησης απαγορευμένων ουσιών. Επιπροσθέτως, θα γίνει μία σύντομη εξέταση των πειθαρχικών κυρώσεων που επιβάλλονται τόσο από τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ όσο και από την εγχώρια έννομη τάξη, αφού, εκτός από ποινικό αδίκημα, δεν σημαίνει ότι το ντόπινγκ δεν αντιμετωπίζεται και ως αμιγώς αθλητικό αδίκημα. Τέλος, στα πλαίσια μίας συνοπτικής διερεύνησης των υπερεθνικών πολιτικών που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση του ντόπινγκ, το τελευταίο κεφάλαιο θα αφιερωθεί στις διατάξεις που αφορούν το ντόπινγκ και οι οποίες, ισχύουσες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν παύουν να διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της υπερνομοθετικής ισχύος τους με τις οποίες και αυτές είναι εξοπλισμένες.
The long-standing issue of combating doping, both in the Greek an international legal order, at the criminal and disciplinary level
Keywords: Ντόπινγκ στον αθλητισμό-Δίκαιο και νομοθεσία; Doping in sports-Law and legislation; Φαρμακοδιέγερση; Ποινικό; Πειθαρχικό; Εθνικό; Υπερεθνικό; Doping; Criminal; Disciplinary; National; Supernational