Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: εμπειρία και προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης. Μελέτη Περίπτωσης: «+συνεργάζομαι» - Ξυδέρη, Αμαλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008 με αφετηρία την κρίση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, κατάφερε να αμφισβητήσει στη βάση του το ελληνικό οικονομικό υπόδειγμα ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα μεγάλα δημοσιονομικά της προβλήματα, το χρέος και τις αδυναμίες της ευρωζώνης και να φέρει την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της αποσύνθεσης. Εκτός από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που φέρνει η παρατεταμένη κρίση, η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει την κρίση αξιών. Σε αυτήν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, η ύπαρξη Κοινωνικών Επιχειρήσεων που παραμένουν υγιείς κρίνεται αναγκαία. Στην παρούσα εργασία εξετάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων καθώς και τους λόγους που τις κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας. Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της δράσης των κοινωνικών επιχειρήσεων και των αποτελεσμάτων της λειτουργίας τους όχι μόνο στα ίδια τα άτομα αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Στη συνέχεια, έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις, παρουσιάζουμε την ΚοινΣΕπ «+εργάζομαι», τα μέλη, τους πόρους και τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τονίζονται οι ιδιαιτερότητες της.
Social Cooperative Enterprises: Experience and Development Perspective in Greece at the time of Crisis. Case study: "sinergazomai"
Keywords: Συνεταιρισμοί - Ελλάδα; Επιχειρηματικότητα; Στρατηγικός σχεδιασμός--Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρήσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Κοινωνική οικονομία; ΚΟΙΝΣΕΠ; Κρίση; Εργάζομαι; Παντοκαφενές