H επιχειρηματική δραστηριότητα των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού. Η περίπτωση της κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού-παιδείας-αθλητισμού Κομοτηνής - Καλίτση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία που ακολουθεί, έχει σκοπό να μελετήσει και εξετάσει, την επιχειρηματική δραστηριότητα στον Δήμο Κομοτηνής και την αποτελεσματικότητα της, στα πλαίσια ενός δύσκολου διοικητικού πεδίου της χώρας, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις μέρες μας οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ συνδέονται κυρίως με το άρθρο 75 του Ν. 3463/06 ΔΚΚ, όπου είτε είναι ανώνυμες εταιρίες, είτε είναι κοινωφελείς, πρέπει να ανταποκρίνονται σ τους σκοπούς τους ευθέως με μια ή περισσότερες αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Στις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες, σε παγκόσμιο , αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι καταστάσεις που δημιουργούνται αντιμετωπίζονται με απλά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στον χώρο της δημοτικής επιχειρηματικότητας, όπως θα δούμε, εμπλέκονται κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αλλοιώνουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λήψης αποφάσεων και οδηγούν σε άλλες ατραπούς. Η τοπική αυτοδιοίκηση, στην ιστορική της πορεία, με την επιχειρηματική προσπάθεια, δυστυχώς απέδειξε περίτρανα ότι δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Γιατί αν ένας επιχειρηματίας έχει σαν σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους του με το μικρότερο δυνατό κόστος, το ίδιο δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός των ΟΤΑ είναι (και θα πρέπει να είναι ) η μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευαρέσκειας από τις πολιτικές αποφάσεις των αιρετών. Η σημαντικότητα του θέματος που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας εργασίας υπογραμμίζεται από: α) Το μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. Α ́ βαθμού. β) Τους σκοπούς για τους οποίους επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. και ειδικότερα, το γεγονός ότι η ικανοποίηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού προβάλλουν ως πρόκληση για την αιρετή και διοικητική ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. γ) Τη φιλοσοφία της αλλαγής, που πνέει σε νομοθετικό επίπεδο και η οποία μπορεί να συνδυαστεί με αλλαγές στην ευρύτερη διοικητική και οργανωτική λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την παρουσίαση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, έχοντας παράλληλα την πρόθεση να αποτελέσει «συνοπτικό οδηγό» για τους αιρετούς και τα διοικητικά στελέχη των Ο.Τ.Α., κατά τη διαδικασία μετατροπής της νομικής μορφής των ήδη υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων σε αυτή των κοινωφελών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006). Βασικές επιδιώξεις μέσα από τη συγγραφή της τελικής εργασίας είναι: α) Να παρουσιαστεί η ιστορική πορεία της τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τα κατά καιρούς υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια. β) Να δοθεί έμφαση στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που αποτελούν την τελική κατάληξη των Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της εναρμόνισης με τις επιταγές του νέου θεσμικού πλαισίου. γ) Να μελετηθεί η περίπτωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Παιδείας- Αθλητισμού Κομοτηνής ως φορέας προσαρμογής με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας των οργανωτικών μονάδων.
Business initiative of local government. The case of komotini's municipal authority of education‐civilization‐athletics
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Επιχειρηματικότητα; Διοίκηση και οργάνωση; Δήμος Κομοτηνής; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Επιχειρηματικότητα; Ιδιωτικός τομέας; Ποιοτικές υπηρεσίες