Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στις διαπροσωπικές σχέσεις ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Κοκκάλα, Μαρία-Θεοδοσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει εάν η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η έρευνα διεξήχθη στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Αριάδνη» όπου συμμετείχαν έξι άτομα (βολικό δείγμα) και πραγματοποιήθηκαν δώδεκα παρεμβάσεις. Η ερευνητική ποιοτική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε ήταν η μελέτη περίπτωσης. Τα ευρήματα της έρευνας εξαιτίας της περιορισμένης χρονικής διάρκειας των παρεμβάσεων και του βολικού δείγματος, δεν είναι δυνατόν να γενικευτούν. Παρόλα αυτά απαντούν θετικά στα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα είναι ότι όντως η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση συμβάλλει στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση που χρησιμοποιήθηκαν βοήθησαν την ομάδα να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και να αναπτύξει τις έννοιες της επικοινωνίας, της αλληλοβοήθειας και του σεβασμού των διαφορετικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Άτομα με ειδικές ανάγκες; Ποιοτική έρευνα; Μελέτη περίπτωσης; Λέξεις κλειδιά: διαπροσωπικές σχέσεις, Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ατομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ποιοτική έρευνα, μελέτη περίπτωσης.