Προκλήσεις στην απασχόληση των απόστρατων των ενόπλων δυνάμεων: Αντιλήψεις και εμπειρίες κατά τη μετάβαση από το στρατιωτικό στον πολιτικό εργασιακό βίο - Σώτηρας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Παρά τις εξαιρετικές τους ικανότητες, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων συχνά αντιμετωπίζουν τρομερά εμπόδια κατά τη μετάβασή τους στον πολιτικό χώρο εργασίας. Η παρούσα έρευνα εμβάθυνε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι κατά την μετάβασή τους στον πολιτικό εργασιακό βίο. Παράλληλα, διερευνήθηκε ο βαθμός στον οποίο οι εργοδότες αναγνωρίζουν την αξία αυτής της δεξαμενής ταλέντων και εντοπίστηκαν προβληματισμοί που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην πρόσληψη απόστρατων. Διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα με δείγμα 63 απόστρατους και ποιοτική έρευνα με δείγμα 3 εργοδότες. Διαπιστώθηκε πως οι απόστρατοι έχουν την πρόθεση να ενταχθούν στον πολιτικό εργασιακό βίο μετά την αποστρατεία τους, με κύριο κίνητρο το ενδιαφέρον τους για ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας, ενώ οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εύρεση εργασίας είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η δυσκολία εξοικείωσης με μη στρατιωτικά περιβάλλοντα και ο στιγματισμός τους. Επίσης, διαπιστώθηκε πως αμφότεροι οι απόστρατοι και οι εργοδότες αναγνωρίζουν πως η εργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει προικίσει τους απόστρατους με πολλαπλές δεξιότητες αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των εργοδοτών επιδιώκουν την πρόσληψη απόστρατων. Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης οι οποίοι θα διευκολύνουν μια πιο ομαλή μετάβαση και θα ενισχύσουν τη συνολική επιτυχία των Ελλήνων απόστρατων στο πολιτικό εργατικό δυναμικό.
Challenges in the employment of armed forces veterans: Perceptions and experiences during the transition from military to civilian work life
Μ.Δ.Ε. 108
Keywords: Αποστρατεία; Απόστρατοι Αξιωματικοί; Ένοπλες δυνάμεις -- Κοινωνικές απόψεις; Κοινωνικές επιστήμες; Απόστρατοι Ενόπλων Δυνάμεων; Προκλήσεις κατά τη μετάβαση στον πολιτικό εργασιακό βίο; Πρόθεση μετάβασης; Εργασιακή ετοιμότητα; Armed Forces veterans; Challenges in transition to civilian work life; Armed Forces veterans; Transition intention; Work readiness