Ο Αριστοφάνης, ο Θεοδωρόπουλος και "Το ξυπόλητο σύννεφο": Αναβίωση της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη σύγχρονη πεζογραφία - Καγιαδάκη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας µέσω της σύγχρονης πεζογραφίας. Πιο συγκεκριµένα πριν τη θεωρητική ανασκόπηση, γίνεται µία σύντοµη αλλά στοχευµένη αναφορά στην ιστορία της λογοτεχνίας και στον ρόλο της στην παγκόσµια ιστορία. Εν συνέχεια µελετάται η Κωµωδία την εποχή που έδρασε ο γνωστός κωµωδιογράφος Αριστοφάνης και τέλος εξετάζονται οι λόγοι και τα κίνητρα της αναβίωσης στη σύγχρονη εποχή. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η µελέτη και η ανάλυση της Κωµωδίας Νεφέλες του Αριστοφάνη, ενώ δίνονται και κάποιες βασικές πληροφορίες για τη ζωή του. Μετά την αναφορά τον µύθο των Νεφελών, αποπειράται να σχολιαστούν θέµατα σχετικά µε το έργο. Έτσι, λοιπόν, εξετάζεται ο τίτλος των Νεφελών, η πρόσληψη τους στην αρχαία εποχή, η διαµάχη ανάµεσα στον Άδικο και τον Δίκαιο Λόγο και η συµβολή των θεών, του Σωκράτη και του Φροντιστηρίου του. Στο τέλος του κεφαλαίου κρίνεται χρήσιµο να γίνει λόγος στους ανθρώπινους χαρακτήρες και στον σχολιασµό τους σχετικά µε τα σηµεία που υπέδειξε ο Αριστοτέλης. Το τρίτο κεφάλαιο πραγµατεύεται το µυθιστόρηµα του Τάκη Θεοδωρόπουλου, Το Ξυπόλητο Σύννεφο: Η ιστορία µιας κωµωδίας. Όπως και στο δεύτερο κεφάλαιο, έτσι και εδώ γίνεται αναφορά στον µῦθο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τα αριστοτελικά σηµεία. Η έρευνα επικεντρώνεται στο τέταρτο κεφάλαιο, όπου διερευνώνται οι µηχανισµοί αξιοποίησης στοιχείων από τον συγγραφέα. Ελέγχονται οι οµοιότητες και οι διαφορές ανάµεσα στο σύγχρονο και το αρχαίο έργο και αναλύεται η ψυχοσύνθεση των κύριων ηρώων. Εν συνεχεία περιγράφονται τα σύγχρονα ζητήµατα που διαφαίνονται µέσα στο έργο. Τα τελευταία κεφάλαια επικεντρώνονται στην κριτική αξιολόγησης της αναβίωσης των αρχαίων έργων και στα συµπεράσµατα που εξάγονται µέσω της εργασίας. Τέλος η µελέτη καταλήγει στις προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και µελέτη.
Keywords: Νεφέλες; Αριστοφάνης; Αναβίωση; Αρχαία ελληνική λογοτεχνία; Αναβίωση αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας; Κωμωδία; Νεφέλες, Αριστοφάνης, αναβίωση αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας