Επιπολασμός νοσοκομειακής πνευμονίας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης - Ράπτη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η παρούσα μελέτη ασχολείτε με την εμφάνιση της λοίμωξης στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σε ασθενείς που νοσηλευτικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αρχικά ακολουθεί ιστορική αναδρομή της νόσου. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των διαφορετικών περιπτώσεων της πνευμονίας και των παραγόντων που την προκαλούν. Επίσης παρουσιάζονται οι τρόποι διάγνωσης της νόσου. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των αιτιών της Νοσοκομειακής Πνευμονίας και ο επιπολασμός της Νοσοκομειακής Πνευμονίας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μεθοδολογία: Για την πραγματοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε δείγμα ασθενών που νοσηλευθήκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κατά τη χρονική περίοδο 2009-2012. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε αναδρομική μελέτη των ιατρικών φακέλων. Μελετηθήκαν σε κάθε ασθενή επιδημιολογικά, κλινικά, εργαστηριακά και ακτινολογικά ευρήματα. Η αναλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα Excel στα Windows. Αποτελέσματα: Θα λέγαμε πως από την ερευνά προκύπτει πως από το σύνολο των ασθενών, παρουσίασαν τη νόσο 87 άνδρες και 24 γυναίκες. Η εμφάνιση της Πνευμονίας ευνοείται περισσότερο σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση – χαμηλό επίπεδο συνείδησης και σε αυτούς που βρίσκονται σε μηχανικό αερισμό και φέρουν γαστρικό σωλήνα με ποσοστό 40%. Από τους ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, το 56% δεν παρουσίασαν καμιά βελτίωση. Επίσης το ποσοστό που εισήχθησαν στη ΜΕΘ και εμφάνισαν λοίμωξη ήταν 73% άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες σε ποσοστό 27%. Το μεγαλύτερο ποσοστό που εισήχθησαν στη ΜΕΘ εμφάνισαν λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού στις πέντε πρώτες μέρες. Το βακτήριο με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις λοιμώξεις αναπνευστικού στη ΜΕΘ ήταν ο Acinetobacter baumanii, ένα gram αρνητικό παθογόνο μικρόβιο. Συμπεράσματα: Από την έρευνα διαπιστώνεται η σημαντικότητα των πολυανθεκτικών βακτηριδίων που επιβάλουν σε ιατρό-νοσηλευτικό προσωπικό την πιστή εφαρμογή προληπτικών μέτρων και οι διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και το κέντρο ελέγχου των λοιμώξεων να ασχοληθούν ιδιαιτέρα με τον περιορισμό και την εξάλειψη του προβλήματος.
Keywords: Αναπνευστικές λοιμώξεις; Νοσοκομειακή πνευμονία; Πνευμονία; Πνευμονία του αναπνευστήρα; Επιπολασμός; Διάγνωση - Θεραπεία νοσοκομειακής πνευμονίας; Θνητότητα νοσοκομειακής πνευμονίας; Μονάδες εντατικής θεραπείας; Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης