Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο και η Ευρωπαϊκή διάσταση μέσω του κοινού πλαισίου αξιολόγησης - Λιαπάκη, Εμμανουέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει όσο το δυνατόν αναλυτικότερα τον τρόπο και τις δυνατότητες με τις οποίες η ανάπτυξη του Ανθρώπινου δυναμικού - μία έννοια που έχει τις ρίζες της στο Management - βρίσκει την εφαρμογή της στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρείς θα είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί η εν λόγω εργασία προκειμένου να αναπτύξει την θεματική της. Ο πρώτος είναι θεωρητικός και θα αποσαφηνίσει και θα οείσει την έννοια του Ανθρώπινου Δυναμικού αρχικά σε γενικότερο επίπεδο, περισσότερο όμως στη συνέχεια σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα γίνουν απαραίτητες αναφορές στην νομολογία που αφορά τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ, ώστε να αποσαφηνιστεί όσο πιο καθαρά γίνεται το πλαίσιο που διέπει το καθεστώς λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού θα είναι το όσο το δυνατόν πιο περιεκτική. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο δεύτερος άξονας της εργασίας, ο οποίος έχει να κάνει με την έννοια της Ανάπτυξης αυτού του δυναμικού. Αναλυτικότερα, δύο από τις κύριες όψεις της ανάπτυξης οι οποίες θα ερευνηθούν διεξοδικά έιναι η εκπαίδευση και η Αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δεύτερος αυτός άξονας αποτελεί κατάκύριο λόγο και τον πυρήνα της ενέργειας. Μέσα από την εκπαίδευση και την αξιολόγηση θα επιχειρηθεί να οριστεί ενδελεχέστερα και με σαφήνεια ο όρος της ανάπτυξης, κυρίως σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο τρίτος άξονας θα είναι εκείνος που θα προσδίδει σε ότι έχει αναλυθεί την πρακτική διάσταση του ζητήματος. Συγκεκριμένα θα γίνει όσο το δυνατόν αναλυτικότερη αναφορά σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στο κέντρο της στοχοθεσίας τους την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι--Ελλάδα; Ανθρώπινο δυναμικό; Τοπική αυτοδιοίκηση; Υπαλληλικός κώδικας; Οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης