Συγκριτική απεικόνιση δεικτών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και της Παγκοσμιοποίησης για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Γιάντας, Σάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην πρακτική πλαισίωση της βιβλιογραφίας για τη σχέση μεταξύ του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η πλαισίωση αυτή έγινε μέσω της συγκριτικής απεικόνισης δεικτών που αποτυπώνουν τα παραπάνω φαινόμενα: του KOF Globalization Index και του European Sovereignty Index. Αρχικά, σχολιάσαμε μεμονωμένα τα ποσοστά παγκοσμιοποίησης και τα ευρήματα του ευρωπαϊκού δείκτη και με βάσει αυτά, κατασκευάσαμε τρία dashboards. Για την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίσαμε τον Elcano European Presence Index. Τέλος, κατασκευάσαμε ένα συγκεντρωτικό dashboard με τα προηγούμενα γραφήματα. Από την απεικόνιση και την ανάλυση των δεικτών προέκυψε ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης είναι σε γενικές γραμμές «παγκοσμιοποιημένα», αλλά όχι τόσο ενεργά όσον αφορά την προώθηση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντοπίστηκαν ακόμη, διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, με τα κράτη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης (πλην κάποιων εξαιρέσεων) να βρίσκονται πιο ψηλά στην κατάταξη και στους δύο δείκτες έναντι κρατών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Τέλος, η απεικόνιση του δείκτη Elcano European Presence Index, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προαναφερθέντα διαχωρισμού μεταξύ των κρατών μελών, ενώ ανέδειξε την Γερμανία στην κορυφή της κατάταξης, με συντριπτική διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.
Comparative Visualization of the European Sovereignty Index and the KOF Globalization Index for the EU member countries
Keywords: Παγκοσμιοποίηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; παγκοσμιοποίηση; δείκτες παγκοσμιοποίησης; ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; συγκριτική απεικόνιση δεικτών; dashboards