Η εφαρμογή της γεωοικονομίας στις εξέχουσες περιπτώσεις της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Βασίλη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η γεωοικονομία μπορεί να μην είναι ένα νέο πεδίο μελέτης, εντούτοις, έγινε ιδιαίτερα γνωστή με την ανατολή της νέας χιλιετίας. Το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε η Αμερική την 11/9, μας μαρτυρά πως η παντοδυναμία της είχε υποστεί πλέον ρήγματα. Επιπλέον, τα ψήγματα οικονομικής πτώσης, με αποκορύφωμα την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έφεραν στην επιφάνεια νέους παίκτες που απειλούσαν την ηγεμονική της θέση, όπως για παράδειγμα την Κίνα. Η Κίνα ξεκίνησε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, από την έβδομη οικονομία το 2000 έφτασε σήμερα να είναι η δεύτερη οικονομία του κόσμου με τις προβλέψεις να μιλούν για περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση. Η οικονομία όμως δεν είναι ο μόνος τομέας που έχει επιδείξει βελτίωση. Η κυριαρχία της στο εμπόριο είναι αδιαμφισβήτητη. Επιπλέον στους τομείς της τεχνολογίας και της στρατιωτικής δύναμης έχει κάνει τεράστια βήματα προς την κορυφή. Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν πως χρησιμοποιεί τα εργαλεία της γεωοικονομίας με μεγάλη πειθαρχία και αυτό την καθιστά ένα σημαντικό δυνητικό ηγεμόνα. Από την άλλη πλευρά, η Αμερική είναι μία χώρα με τεράστια οικονομική δύναμη, παρόλη την πτωτική της τάση παραμένει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Η υπεροχή της στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης καθώς και η στρατιωτική της υπεροχή είναι δεδομένη. Εντούτοις, εάν θέλει να κρατήσει τα σκήπτρα της παγκόσμιας ηγεμονίας θα πρέπει να επανακαθορίσει τις πολιτικές της και να προσαρμοστεί με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας.
The application of geo-economics in prominent cases of China and United States of America
Keywords: Διεθνείς σχέσεις; Παγκόσμια πολιτική; Κίνα--Οικονομική ανάπτυξη; Γεωοικονομία; Ανάδυση της Κίνας; Πτώση της Αμερικής; Ηγεμονία