Το ψηφιακό μάρκετινγκ ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Κατσαρός, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα το ψηφιακό μάρκετινγκ αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο μέσο προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Σκοπός της παρούσας Μελέτης είναι η διερεύνηση του ερωτήματος κατά πόσο, και πως τα διαθέσιμα κανάλια του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στις χώρες του ΟΟΣΑ αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων που δημιουργούν κατά μέσο όρο το 70% των θέσεων εργασίας και το 55% της προστιθέμενη αξίας στην οικονομία. Ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της μπορεί να θεωρηθεί η πρόσβαση της σε φυσικούς πόρους, σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η κατοχή μιας αποκλειστικής τεχνολογίας, μιας ισχυρής επωνυμίας ή η βασική της ικανότητα σε οποιονδήποτε τομέα που μπορεί να της χαρίσει ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι στρατηγικές επίτευξης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που ακολουθούν οι επιχειρήσεις είναι η ηγεσία κόστους, ή διαφοροποίηση ή η εστίαση στο κόστος ή την διαφοροποίηση. Μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα γίνεται μία καταγραφή και ανάλυση των πιο διαδεδομένων καναλιών του ψηφιακού μάρκετινγκ, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που αυτά προσφέρουν, σύγκριση των στρατηγικών τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και του ρόλου τους στην επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυνατότητα απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από τις ΜΜΕ εφόσον κατανοήσουν τους περιορισμούς και τα δυνατά τους σημεία, προσαρμόζοντας αντίστοιχα τις στρατηγικές του ψηφιακού μάρκετινγκ ως προς το κοινό στόχο τους, αξιοποιώντας τα δωρεάν και αποδοτικά κανάλια που αυτό προσφέρει και εστιάζοντας σε εξειδικευμένα κοινά.
Digital marketing as a competitive advantage for small and medium enterprises
Μ.Δ.Ε. 52
Keywords: Ψηφιακό marketing; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ψηφιακό marketing; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Digital marketing; Small and medium enterprises; Competitive advantage