Η Στρατηγική της Ελλάδας για την Επίτευξη των Πολιτικών της Στόχων - Αποστολόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο διεθνές σύστημα επικρατεί μία αναρχία και υπάρχουν μόνο σχέσεις ισχύος. Όλα τα κράτη, μικρά ή μεγάλα, βιώνουν έναν διαρκή, καθημερινό αγώνα, επιδιώκοντας κατά κύριο λόγο την ασφάλεια και την επιβίωσή τους. Η θέση ενός κράτους στο άναρχο αυτό Διεθνές Σύστημα καθορίζεται με βάση της ισχύ που διαθέτει το καθένα από αυτά στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατανομής ισχύος και συμπεριφέρεται ανάλογα με αυτή. Όλα τα κράτη θεωρούνται ορθολογικοί δρώντες, που λειτουργούν στην βάση των δικών τους εθνικών συμφερόντων και γι’ αυτόν τον λόγο, «μια ορθά σχεδιασμένη στρατηγική απαιτεί επαρκή γνώση αφενός των δικών μας εθνικών συμφερόντων και αφετέρου των σκοπών, των δυνατοτήτων και των στρατηγικών του αντιπάλου». Επομένως, αξίωμα αποτελεί ότι οι στρατηγικές επιλογές των κρατών ποτέ δε σχεδιάζονται «εν κενώ», ενώ ακόμα και σε περιόδους κρίσης τα κράτη ανιχνεύουν στρατηγικές ευκαιρίες τις οποίες εκμεταλλεύονται χωρίς χάσιμο χρόνου, διότι η άναρχη αρένα του Διεθνούς Συστήματος τιμωρεί όποιον επιδεικνύει απερισκεψία ή έλλειψη πολιτικής βούλησης. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην κατηγορία της Υψηλής ή Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα διαμορφωθεί αναλόγως των μέσων και θα καθορισει τους στόχους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Οι στόχοι αυτοί θα χαίρουν «εσωτερικής και εξωτερικής νομιμοποίησης, θα είναι αποδεκτοί, εφικτοί και κατάλληλοι».
Μ.Δ.Ε. 26
Keywords: Στρατηγική, Δίλημμα Ασφαλείας, Διεθνές Σύστημα, Αποτροπή.