Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870): Ο λόγιος, ο φιλικός, ο αγωνιστής και ο πολιτικός - Γρεβενιώτη, Αριάδνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Γεώργιος Λασσάνης υπήρξε μια πολύμορφη προσωπικότητα της γενιάς του εικοσιένα. Ήταν λόγιος, δάσκαλος, ποιητής, δραματουργός, Φιλικός, διπλωμάτης, ιερολοχίτης με μεγάλη στρατιωτική και πολιτική καριέρα. Δούλεψε με το μυαλό, την πέννα, την διδασκαλία, το θέατρο για το όραμα της ελευθερίας. Υπήρξε ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον ξεσηκωμό της Μολδοβλαχίας. Στην Ελλάδα, έλαβε μέρος στις τελευταίες μάχες του Αγώνα. Έδωσε τα φώτα του και την ενεργητικότητά του για την οργάνωση του στρατού, της διοίκησης και της οικονομίας. Στάθηκε υπέρμαχος της παιδείας και της τέχνης, καθιερώνοντας τον Λασσάνειο Θεατρικό διαγωνισμό. Έζησε μία γεμάτη ζωή με απόλυτη εντιμότητα και συνέπεια.
Keywords: Λασσάνης, Γεώργιος, 1793-1870; Επαναστάτες -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Επαναστάτες -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Λόγιοι -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Γεώργιος Λασσάνης; Κοζάνη; Φιλική Εταιρεία; Ιερός Λόχος; Αδελφοί Υψηλάντη; Επανάσταση 1821; Μάχη της Πέτρας; Νόμος περί προικοδοτήσεως; Νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας; Λασσάνειος θεατρικός διαγωνισμός; Georgios Lassanis; Kozani; Filiki Eteria (friendship society); Sacred Band; Brothers of Ypsilantis; Greek Revolution of 1821; Battle of Petra; The law of endowment; Prefect of Attica and Boeotia; Lassanian theater competition