Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας: Ανάλυση πολιτικών και στρατηγικών - Νυφλής, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Θέμα της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται και μια ανάλυση των πολιτικών και στρατηγικών των δυο χωρών. Πρόκειται για δύο χώρες με μεγάλο πληθυσμό, μεγάλη έκταση, στρατηγικής σημασίας θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη, που τις χωρίζουν σημαντικές διαφορές από το παρελθόν, αλλά τις ενώνουν πολλά κοινά σημεία στο σύγχρονο περιβάλλον. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της οικονομικής και πολιτικής τους κατάστασης σε συνδυασμό με τις συμμαχίες τους, τον κλάδο εισαγωγών και εξαγωγών τους και φυσικά την εξέλιξη του κλάδου της ενέργειας. Και οι δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί πολύ τεχνολογικά, έχουν συνάψει σημαντικές συμφωνίες με άλλες χώρες, έχουν συμμετάσχει επίσης σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, έχουν επενδύσει στον κλάδο των ενεργειακών συναλλαγών και τέλος και οι δύο χώρες επιδιώκουν να προκαλέσουν την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Συνεπώς τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δεσμευθεί να επεκτείνουν περαιτέρω την επενδυτική τους συνεργασία με στόχο την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός πως έπειτα από 55 χρόνια ιδεολογικής και γεωστρατηγικής αντιπαλότητας, που προκάλεσε ακόμη και πολέμους ''δι’ αντιπροσώπου'', όπως στην περίπτωση της Ινδίας και του Πακιστάν, στην Καμπότζη και στο Βιετνάμ, το Πεκίνο και η Μόσχα συνειδητοποίησαν ότι τα κοινά τους συμφέροντα επιβάλλουν την ορθή συνεργασία τους.
Keywords: Κίνα--Εξωτερικές σχέσεις--Ρωσία; Ρωσία--Εξωτερικές σχέσεις--Κίνα; Στρατηγική; Οικονομική ανάπτυξη; Κίνα; Ρωσία; Ανάλυση πολιτικών; Στρατηγική; Σχέσεις