Διερεύνηση στάσεων ασκουμένων για «πράσινα γυμναστήρια» και υπαίθριους χώρους άθλησης εν μέσω COVID-19 συνθηκών: Η περίπτωση του Δήμου Λάρισας - Κολοκούρης, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί κυρίως στο να διαπιστώσει και να διερευνήσει θέματα που σχετίζονται με παράγοντες που επιδρούν στους ασκούμενους σε «πράσινα γυμναστήρια» και υπαίθριους χώρους άθλησης εν μέσω COVID-19 συνθηκών. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι στάσεις των ασκουμένων σε υπαίθρια όργανα γυμναστικής σχετικά: α) με τα οφέλη της άσκησης, β) με τα αντιλαμβανόμενα εμπόδια της άσκησης, γ) την συχνότητα άθλησης σε διάφορες συνθήκες ζωής (περίοδο πριν την πανδημία COVID-19 και μετά),δ) καθώς επίσης η τυχόν επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών στην στάση τους για άσκηση κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 115 άνδρες και 45 γυναίκες από τον Δήμο Λάρισας, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα. Από τα ευρήματα της μελέτης είναι προφανές ότι, τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης σε υπαίθρια όργανα γυμναστικής σχετίζονταν με την επαφή με το περιβάλλον, την βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και με τις παροχές που προσφέρουν. Ως προς την συσχέτιση των δημογραφικών χαρακτηριστικών με τον βαθμό συχνότητας της άσκησης στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα, προκύπτει ότι υφίστανται στατιστικά μεγάλες αποκλίσεις που αφορούν τις ηλικιακές ομάδες. Η πλειοψηφία του δείγματος έδειξε σταθερή προτίμηση στα γυμναστήρια κλειστού χώρου πριν την πανδημία COVID-19 για την σωματική τους άσκηση, ενώ με την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των γυμναστηρίων κλειστού χώρου θα επέλεγαν σε συντριπτική πλειοψηφία τα υπαίθρια πράσινα γυμναστήρια. Συμπερασματικά, διαπιστώνεται ότι τα υπαίθρια γυμναστήρια μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική δραστηριότητα, την αίσθηση ευεξίας καθώς επίσης την σωματική και ψυχική υγεία. Φαίνεται δε ότι αποτελούν το αντίδοτο των ασκουμένων εν μέσω COVID-19 συνθηκών.
Investigation of trainees' attitudes for «green gyms» and outdoor sports facilities in the midst of COVID-19 conditions: The case of the Municipality of Larissa
Keywords: Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης; Αθλητικές εγκαταστάσεις; Φυσική κατάσταση - Μετρήσεις; Άσκηση; Physical fitness centers; Sports facilities; Physical fitness - Measurement; Exercise; Πράσινα Γυμναστήρια; Υπαίθρια Γυμναστήρια; Αντιλαμβανόμενα οφέλη; Συχνότητα άθλησης; Πανδημία; Green gyms; Outdoor gyms; Perceived benefits; Physical exercise frequency; Pandemic