ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - Παππά, Ελευθέριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική ασχολείται με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για την υποβοήθηση των ασθενών σε ασκήσεις αποκατάστασης γόνατος. Σκοπός της εφαρμογής είναι η παροχή οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων αποκατάστασης γόνατος με την βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας. Επιπλέον, η εφαρμογή θα μπορεί να παρέχει έλεγχο για την ολοκλήρωση της άσκησης και να συλλέγει όλες αυτές τις πληροφορίες των ασθενών και να τις κάνει εμφανείς στους ιατρούς. Η ανάλυση και η υλοποίηση της εφαρμογής είναι σχεδιασμένη για να τρέχει στα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας Microsoft HoloLens 2 τα οποία αυτήν τη στιγμή κατέχουν τον τίτλο της πιο ολοκληρωμένης συσκευής στην κατηγορία. Η συσκευή επικοινωνεί με τον αισθητήρα που είναι τοποθετημένος στο πόδι του ασθενή μέσω πρωτοκόλλου επικοινωνίας διαδικτύου των πραγμάτων (Mqtt). Επιπλέον, η συσκευή επικοινωνεί με την βάση δεδομένων για την λήψη των οδηγιών αλλά και την ενημέρωσή της μέσω API. Επιπρόσθετα, η διασύνδεση της βάση δεδομένων με λογισμικό οπτικοποίησης δεδομένων (Grafana) για την πληροφόρηση των ιατρών. Στην αρχή της διπλωματικής εργασίας γίνεται αναφορά στην εισαγωγή για τον σκοπό της εφαρμογής. Στην συνέχεια επεξηγείται η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και του υπολογιστή. Έπειτα, γίνεται ανάλυση ως προς τον όρο εκτεταμένη πραγματικότητα και τους όρους που περικλείονται γύρω από αυτό. Ύστερα, γίνεται παρουσίαση των συσκευών που απαρτίζουν το σύστημα καθώς και τα εργαλεία προγραμματισμού που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του συστήματος. Ακολούθως, γίνεται ανάλυση ως προς τα στάδια υλοποίησης του κάθε υποσυστήματος. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα διπλωματική εργασία και πιθανή μελλοντική εργασία.
Exploring the effectiveness of Augmented Reality on orthopedic knee rehabilitation exercises: A design and implementation study
Keywords: MySQL, Grafana, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Visual Studio, Επαυξημένη Πραγματικότητα, HoloLens 2, Unity