Αντίσταση των τελικών χρηστών στα συστήματα ERP και πρόθεση αποχώρησης: Ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ευκαιριών προαγωγής και της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης - Πλάγου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Παρά τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τα συστήματα ERP, συχνά αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους επειδή οι οργανισμοί αποτυγχάνουν να ενσωματώσουν τον παράγοντα ‘χρήστη’ στην εξίσωση της επιτυχίας. Η παρούσα έρευνα εμβάθυνε στους μηχανισμούς που πυροδοτούν την αντίσταση των τελικών χρηστών στο στάδιο της λειτουργίας και στη σύνδεση αυτής με την πρόθεση αποχώρησης. Παράλληλα, εξετάστηκε ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ευκαιριών προαγωγής και της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης στην σχέση μεταξύ της αντίστασης και της πρόθεσης αποχώρησης, ενώ λήφθηκε υπόψη και η σχέση εργασίας. Επιλέχθηκε η ποσοτική προσέγγιση μέσω ερωτηματολογίου, με δείγμα 115 εργαζόμενους. Διαπιστώθηκε πως η οργανωσιακή υποστήριξη της αλλαγής και η αντιληπτή αξία μπορούν να μειώσουν την αντίσταση των χρηστών, ενώ τα κόστη απωλειών την ενισχύουν. Αποδείχθηκε πως η αντίσταση των χρηστών αυξάνει την πρόθεση αποχώρησης. Η αντιληπτή οργανωσιακή υποστήριξη αποτελεί συντονιστή της επίδρασης της αντίστασης στην πρόθεση αποχώρησης, μειώνοντας την ένταση της σχέσης αυτής για το έκτακτο προσωπικό. Οι ευκαιρίες προαγωγής αποτελούν συντονιστή της επίδρασης της αντίστασης στην πρόθεση αποχώρησης, μειώνοντας την ένταση της σχέσης αυτής για το μόνιμο προσωπικό. Η έρευνα έχει θεωρητική συμβολή στη βιβλιογραφία σχετικά με την αντίσταση των χρηστών στα συστήματα ERP και σημαντική πρακτική συνεισφορά για τους υπεύθυνους που διαχειρίζονται τις οργανωτικές αλλαγές και για τους υπεύθυνος χάραξης πολιτικών, δεδομένου πως η σταθερότητα του εργατικού δυναμικού είναι σημαντική για τους οργανισμούς και την οικονομία.
End-user resistance to ERP systems and intention to quit: The moderating role of promotion opportunities and perceived organizational support
Μ.Δ.Ε. 93
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Οργανωτική συμπεριφορά; Οργανωσιακή συμπεριφορά; Εργασιακό περιβάλλον; Εργασιακές σχέσεις; Αντίσταση χρηστών στα συστήματα ERP; Πρόθεση αποχώρησης; Αντιληπτή οργανωσιακή υποστήριξη; Ευκαιρίες προαγωγής; User resistance to ERP systems; Intention to quit; Perceived organizational support; Promotion opportunities