Στάσεις, αντιλήψεις και βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων στο Διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα RODOS CUP και συμβολή αυτών στην επικοινωνιακή προώθηση των Δωδεκανήσων - Μιχαλάκης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η γνώση των στάσεων, των αντιλήψεων, του βαθμού ικανοποίησης των συμμετεχόντων σε αθλητικά γεγονότα βοηθά στην πρόβλεψη μελλοντικής συμπεριφοράς και της πιθανότητας να γίνουν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, να είναι πιστοί συμμετέχοντες, να επικοινωνούν «από στόμα σε στόμα» με άλλους, διαδίδοντας θετικές σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες της διοργάνωσης και να είναι με τον τρόπο αυτό υποστηρικτές του brand της διοργάνωσης και του τόπου φιλοξενίας. Επίσης από οικονομική άποψη, έρευνες σχετικά με τα γεγονότα μικρής κλίμακας έδειξαν ότι αποφέρουν οφέλη στις κοινότητες υποδοχής, κυρίως όσον αφορά τις τοπικές δαπάνες για φαγητό, ποτό, ψώνια και διαμονή. Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας RODOS CUP μπορεί να θεωρηθεί ως αγώνας της κατηγορίας τύπου Ε. Ένα συνεπές εύρημα μεταξύ των μελετών είναι ότι τα οικονομικά οφέλη υπερτερούν του κόστους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι διοργανώσεις αυτού τύπου χρησιμοποιούν τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και φέρνουν ανθρώπους σε προορισμούς που διαφορετικά δεν θα είχαν επισκεφθεί ποτέ. Για τη διερεύνηση των στάσεων, των αντιλήψεων, του βαθμού ικανοποίησης, των επικοινωνιακών μέσων και το είδος των εμπειριών που επικοινωνούν με αυτά, το είδος και το ύψος των άμεσων δαπανών των συμμετεχόντων στη διοργάνωση, κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο βασισμένο στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της διοργάνωσης, συνολικά συλλέχθηκαν 121 ερωτηματολόγια. Για την εξέταση των σχέσεων μεταξύ των μεταβλητών διατυπώθηκαν 8 στατιστικές υποθέσεις. Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική, παραγοντική ανάλυση, one way ANOVA, t-test, Multiple Regression Analysis και χ2. Τα αποτελέσματα υποστήριξαν την επίδραση της εθνικότητας και του μορφωτικού επιπέδου στους παράγοντες ικανοποίησης. Επίσης, υποστήριξαν την επίδραση του επιπέδου προηγούμενων συμμετοχών όπως και των κύριων παραγόντων απόλαυσης της διοργάνωσης στους παράγοντες ικανοποίησης, καθώς και την επίδραση της εθνικότητας στο ύψος των άμεσων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Τα t-test υποστήριξαν την επίδραση των ειδικών χαρακτηριστικών της θέσης στο σκάφος στους παράγοντες ικανοποίησης, ενώ το one sample t-test υποστήριξε την υπόθεση ότι οι μέσες άμεσες δαπάνες που πραγματοποιεί ο ξένος συμμετέχων στο RODOS CUP διαφέρουν από την μέση δαπάνη που πραγματοποιεί ο ξένος τουρίστας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της πολλαπλής ανάλυσης παλινδρόμησης υποστήριξαν ότι ο βαθμός ικανοποίησης από παράγοντες του αγώνα επηρεάζει την πρόθεση παρότρυνσης σε φίλους, γνωστούς, κοινωνικό περίγυρο για επίσκεψη των τόπων φιλοξενίας του αγώνα. Τέλος η στατιστική ανάλυση με χ2 υποστήριξε ότι δύο από τα είδη των εμπειριών που επικοινωνούν οι συμμετέχοντες, επιδρούν στην πρόθεση να παροτρύνουν φίλους και γνωστούς για την επίσκεψη των τόπων φιλοξενίας του αγώνα.
Attitudes, perceptions and satisfaction of the participants in the International Sailing Race Week «RODOS CUP» and their contribution to the promotion of the Dodecanese island complex
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Επικοινωνιακά μοντέλα; Αθλητισμός - Οικονομικές απόψεις; Ιστιοπλοΐα; Sports and tourism; Communication models; Sports - Economic aspects; Sailing; Αθλητικός τουρισμός; Ιστιοπλοϊκός αγώνας; Βαθμός ικανοποίησης; Επικοινωνιακά μέσα; Δαπάνες; Sports tourism; Sailing; Satisfaction degree; Communication media; Expenditures