Επαγγελματική Εξουθένωση: Η περίπτωση των εργαζομένων στην εκπαίδευση - Μανώλης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για την αποδοτικότητα των εργαζομένων και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών. Ως εκ τούτου η παρουσία συμπτωματολογίας Επαγγελματικής Εξουθένωσης στους εκπαιδευτικούς σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για την λειτουργικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η παρούσα εργασία, μελετά το βαθμό της παρουσίας συμπτωματολογίας Επαγγελματικής Εξουθένωσης σε δείγμα 121 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο Νομό Αργολίδας. Η μελέτη είναι ποσοτική και διεξάγεται με τη χρήση ερωτηματολογίου κλειστού τύπου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει υψηλός βαθμός συμπτωματολογίας Επαγγελματικής Εξουθένωσης των εκπαιδευτικών, σε όρους συναισθηματικής εξάντλησης, αποπροσωποποίησης και χαμηλού αισθήματος προσωπικών επιτευγμάτων, χωρίς όμως να επιδρούν σε αυτόν επαγγελματικοί και δημογραφικοί παράγοντες.
Job burnout: The case of employees in education
Keywords: Εξάντληση (Ψυχολογία); Εκπαιδευτικοί - Επαγγελματικό στρες; Εργασιακή ικανοποίηση; Burn out (Psychology); Teachers - Job stress; Job satisfaction; Επαγγελματική εξουθένωση; Εκπαιδευτικοί; Ποσοτική ανάλυση; Job burnout; Educators; Quantitative Analysis