Καλή κοινωνία - Ξενάκης, Βασίλειος Ελ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η έννοια της καλής κοινωνίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και διαχρονική. Ανάλογα με τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, όπως είναι η ιστορική συγκυρία ή η ιδεολογία μπορεί να αποκτήσει διαφορετικό περιεχόμενο. Με την εργασία αυτή γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί η σημασία και το εύρος της έννοιας αυτής. Στόχος είναι να αναλύσει και να παρουσιάσει με επιστημονική προσέγγιση την καλή κοινωνία. Από τη διατύπωση των πρώτων λοιπόν θεωριών περί ιδανικής πολιτείας στην Αρχαία Ελλάδα πηγαίνουμε στη διαμόρφωση της έννοιας μέσα από τις θέσεις βασικών οικονομικών σχολών (Κλασική, Μάρξ, Νεοκλασικοί, Κεϋνσιανοί), που έχουν ως κίνητρο την αρμονική συνύπαρξη των κοινωνικών διεκδικήσεων και της οικονομικής μεγέθυνσης. Με περιορισμένη ή εκτεταμένη παρέμβαση του κράτους, υπό τη σκέπη του κράτους δικαίου ή μέσω του συνδυασμού της ηθικής και της οικονομικής θεωρίας, αναζητούνται εφικτοί τρόποι εφαρμογής της καλής κοινωνίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κοινωνικές κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μεριμνά για την οικονομική ισορροπία και παράλληλα επιδιώκει την ολοκλήρωση. Παρουσιάζεται σε τι συνίσταται η καλή κοινωνία της εποχής της ποσοτικοποίησης της επιστήμης και δίνεται ο αντίλογος των οικονομικών της ευτυχίας. Στην εποχή της οικονομικής μεγιστοποίησης μπορεί να ταυτιστεί η οικονομική ευημερία με την καλή κοινωνία; Επιπλέον τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας παγκοσμίως, καταδεικνύουν την ανάγκη να προσδιοριστεί και να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο ζωής που να απορροφά τους κραδασμούς των σύγχρονων οικονομικοκοινωνικών αντιφάσεων. Επανέρχονται στο προσκήνιο έννοιες όπως είναι η παιδεία και η δημοκρατία, ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον.
Good society
Μ.Δ.Ε. 162
Keywords: Κράτος πρόνοιας; Κράτος δικαίου; Καλή κοινωνία; Ευρωπαϊκή Ένωση; Δικαιώματα; Οικονομία; Φιλοσοφία